1352 yılında yaptırılan Çarşı Cami ihtişamı ile özen çekiyor

1352 yılında yaptırılan Çarşı Cami ihtişamı ile dikkat çekiyor

Karamanoğlu Mehmet Eş’in yaptırdığı 800 almanak cami halen ayakta

AFYONKARAHİSAR Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından 1352 yılında yaptırılan Çarşı Cami, aradan geçen kestirmece 800 yılı rağmen orijinal mimarisini koruyarak ayakta kalmayı başardı.

Sultandağı ilçesinde önce yapılışında yer damlı olduğu sanılan Çarşı Cami’nin yıldız ve gün doğusu cephelerinde iki kapısı bulunmakta. Güney cephede üç, diğer cephelerde üstelik ikişer sırça ile perestiş mekanı aydınlatılmış. İçeride kuzey yönünde kadınlar mahfili ikinci imansız oluşturmaktadır. Şimal maşrık köşesindeki minare kesme taş kaide üstünde tuğla gövdeli kendisine mensur edilmiş. Caminin önünde Laleli Çeşmesi ismi bırakılmış tıpkısı çeşme bulunmakta. Çeşmeye bu ismin verilmesi ayna taşı üzerindeki iki servi ile lale motiflerinden kaynaklanmaktadır.

Sultandağı Kaymakamı Gaye Demirbilek, caminin aradan güzeşte yüzyıllara karşın orijinalliğini esirgeyici ender eserlerden birisi olduğuna ilgi çekti. Demirbilek, “Camimiz 1352 yılında mamul. Karamanoğlu Mehmet Koca marifetiyle yaptırılmış. Beylikle döneminden kalma ayrımsız camidir. Camimiz güçlükle genelinde Sakal-ı Kutsal kâin kıymetli camilerden biridir. Dolay kapısındaki kitabesi bire bir yenileme geçirdikten sonra duvarına asılmıştır Orijinalliğini halen koruyan camilerimizden birisidir. Camimizin haddinden fazla eskiye dayanan bire bir geçmişi var. Camimizin kendine has alelhusus vardır. İçerisi ahşap ve dışı ağız ağıza taştan olan benzeri camidir. Kısaca olarak 750 yıllık bir geçmişi vardır” diyerek konuştu.

Share: