Ağrı’da geleceğin mutfak şefleri yetişiyor

Dert İbrahim Çeçen Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü öğrencileri, geleceğin reis ve aşçıları almak amacıyla Türk ve acun mutfağını öğreniyor.

Bölümde eğitim gören 90 mektepli, haftada 4 dönüş kuramsal, benzeri zaman birlikte mutfakta kullanışlı eğitim alıyor.

Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri ortada kayran alan hünkarbeğendi, fırında çömlek, kederli atlatmak, İzmir köfte, lahmacun, karnıyarık, kalın sıska fasulye ve pilav üzere yemekleri pişirebilen öğrenciler, bu sene dahi İngiltere’nin Shepherd’s pie, Uzak Doğu’nun suşi, teppanyaki, Meksika’nın taco, tortilla, fajita ile Orta Doğu’nun falafel üzere koca yemeklerini öğrenecek.

Yemeklerin birlikte lezzetli çeşitlerini da hazırlamayı öğrenen öğrencilerin, çıkışlı olduktan sonradan hür teşebbüs ve kamuda istihdam edilmesi amaçlanıyor.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derviş Kayserili, AA muhabirine, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün 3 yıl ilk faaliyete geçtiğini ve öğrencilerin müstevli sürecinde engin eğitimle ders gördüğünü söyledi.

“Kuvvetli lider adayı namına çıkışlı olacaklar”

Öğrencilerin sabık yıldan bu yana mutfakta kılgısal kendisine aşındırmak yapmaya başladığını rapor fail Kayserili, şöyle konuştu:

“Bu şekilde geleceğin ‘master şef’leri olarak hayata atılmaya gayret gösteriyorlar. Arkadaşlarımız bu süreçte hem acun hem Türk mutfağıyla ilişik hem bile aş damı yönetimi, aş damı ekonomisi ve mutfakla ilgili bütün idari çalışmaları yürütebilecek şekilde donanımlı birer lider adayı adına buradan verilmek üzere çaba gösteriyorlar. Gastronomi ve gastronomi kültürüyle ilgili dünyada yükselen tıpkısı trend var. Öğrencilerimiz çıkışlı olduktan sonra ister hususi sektörde, lazım kamuda olsun özlük meslekleriyle ilişik tıpkı gelişim hayatına atılacaklar.”

Kayserili, çıkışlı olan öğrencilerden imkanı olanların zat hareket sektörlerini oluşturabileceğini belirtti.

Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Akademisyen Hasan Önal Şeyhanlıoğlu ise genelde uygulamalı derslere girdiğini ve tecrübelerini öğrencilere aktardığnı anlattı.

“Özel sektörde şişman bire bir celi var”

Gıda sektöründe rastgele zaman istihdam olanağı olduğunu ve çıkışlı olan öğrencilerin bayındır bir şekilde hisse senedi bulacağını vurgulayan Şeyhanlıoğlu, şunları kaydetti:

“Burada Türk mutfağı ve acun mutfağının yanında soğuk ve sıcak mutfaklar kadar düzlük derslerini görüyorlar. Arkadaşlarımız buradan çıkışlı olduklarında lokanta başı ve akarsu şefi gibi pozisyonlara başvurduklarında buradaki vukuf ve birikimlerini kullanacak yetkinlikte oluyorlar. Tığ de bu çerçevede onlara alelhusus sunum dersleri ve nazari derslerin yanında uygulamalı derslerle hikmet birikimi sağlıyoruz. Hususi sektörde büyük aynı çıplak var. Gençlerin değerlendirebileceği çok düz var. Pastanelerden tutun bile oteller, restoranlar, eşya ve içeceğin olduğu seçme yerde arkadaşlarımız bu bölümden çıkışlı oldukları amacıyla yönetici pozisyonunda değerlendirilebilirler.”

Öğrencilerden Ümmügülsüm Uğurlu ise bölümünü sevdiğini ve elan geçmiş görmedikleri yemekleri yaptıklarını dile getirdi.

Share: