Akay: “Nâr karşısında bütün eşit”

Seyhan Şehremini Akif Eksiksizlik Akay, Seyhan Belediyesi olarak gıdaya erişimi kolaylaştıracak tarımsal çalışmalar ve tıpkısı zamanda azık israfını önleyecek çalışmaları kesintisiz sürdürdüklerini söyledi.

Seyhan Belediyesi, Seyhan Kırsal Kalkınma Meclisi ve Seyhan Kent Konseyi ortaklığında gerçekleştirilen “Kuma Geleceğimiz İçin Besin ve Yavru” söyleşisinde dünyadaki besin üretimi, azık kıtlığı, beslenme sorunu ve çocuklara daha bol bire bir dünya, elan dosdoğru tıpkısı gelecek artırmak için neler yapılabileceği konuşuldu.

Selman-ı Kılıklı Ekin Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşinin açış konuşmasını özne Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, dünyanın haddinden fazla makro bir süreçten geçtiğinin altını çizdi. Covid-19 salgınının tekmil acun açısından ayrımsız dönüm noktası olduğunu kaydeden Akay, Covid-19’dan yeryüzü zengininden bildirme fakirine, arz yetkilisinden yeryüzü sıradanına büyüklüğünde herkesin nasibini aldığını söyledi. “Öfke karşısında hep karşılık” diyen Akay, salgının gıda ve tagaddi konusundaki sorunlarını daha görünür arkaç getirdiğini vurguladı.

Yaşanan sorunların çözümünün; benzeri iradenin var olan duruma ‘dur’ demesi ve seçme alandaki disiplinlerin gelişigüzel çalışmasıyla tür olabileceğine dikkati çekici Başbuğ Akay, “Bizler buna hazırız. Çalım yerine, demokratik kütle örgütleri, patika örgütleri olarak hazırız. Seyhan Belediyesi yerine gıdaya erişimi kolaylaştıracak zirai çalışmalar ve ayrımsız zamanda azık israfını önleyecek çalışmalarımızı sakır sakır sürdürüyoruz. Hem eş sağlığını siper açısından, hem abuhava değişikliğini ve dünyanın kirlenmesini hesaba katarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugünkü düzentileme tıpkı mir olacak” diye konuştu.

“50 milyon insan besin kıtlığının eşiğinde”

Söyleşinin kolaylaştırıcılığını eden Prof.Dr. Gülseren Ağrıdağ, dünyadaki gıda yetersizliğinin git gide küsurat aynı sav olduğuna dikkati çekti. Ağrıdağ, “2019’da 53 ülkenin öyle benzeri sorunu vardı. 2022’de 82 ülkenin böyle bire bir sorunu var. Besin krizine giriyoruz. 45 ülkede 50 milyon insan azık kıtlığının eşiğinde. 2 milyar koca dünyada mikrobesin yetmezliğiyle yüz yüze. Bunlardan biri iyot eksikliği. İyot annede yetersizse gebeliği düşükle sonuçlanıyor. İyodu az buçuk yeterliyse ve bebek doğarsa bu posta doğan bebekte iyot yetmezliği oluyor” diye gıda sorununun geldiği boyutu aktardı.

“Dört şişman dava dünyayı zılgıt ediyor”

Dünyadaki dört nazik ülkü alanı olduğunu dile getiren Gıda Mühendisi Bülent Hazır, bu alanları iklim değişikliği, toksik kimyevi maddeler, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistemlere elektrik kazandıran fiziksel varlıkların kaybı adına sıraladı. Hazır, “Bu dört anne dava azık üretiminde mahsul kaybı olarak kendini gösteriyor. Çok görgüsüz tıpkı nedeni var. Gıda maddesi dediğimiz değme öz bir etkin türü. Onların birlikte zinde olması havanın, suyun, toprağın temizliğine sınırlı. Bire Bir sair kritik dava ise ehliyetli miktarda üretseniz dahi gıdanın kumanya düzeyi bir iki olduğu için okkalı bire bir sıkıntı açığa çıkıyor. Önümüzdeki dönemde canlılarda hastalıklara sebep olacak bakir patojenler ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

“Besin ve tarım daha çok buyuru ve çarpışma alanı”

CHP PM Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, günümüzde besin ve tarımın küresel düzeyde tıpkı ferman ve savaş alanı haline geldiğini söyledi.

CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Süslü Şevkin, divan üyeleri, muhtarlar, göz başkanları, akademisyenler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen söyleşinin ardından Bülent Derli Toplu kitaplarını imzaladı. – ADANA

Share: