Anadan Görme Navasartyan Spor Festivali’ne 3 sene aradan bilahare baştan başlandı

Geleneksel Navasartyan Spor Festivali, 3 yıllık aranın peşi sıra Kınalıada’dahi, Deneyimsizlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan himayelerinde esasen başladı.

Konser, toy spor yarışları ve bilgisizlik oyunlarından oluşan etkinliklerin üç çevrim bitmeme edeceği Geleneksel Navasartyan Spor Festivali’ne ada sakinleri bağ gösterdi.

Etkinliğin açılışını, Sahag Maşalyan, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) İcra Kurulu üyesi Ulu Düşmez yaptı.

Üç çevrim sürecek etkinlik, konserler ve futbol turnuvasıyla devam edecek.

Hacıcaferoğlu: “Spor, dünyayı birleştiren de tıpkı özelliğe ehil”

İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, kestirmece 11. yüzyıldan beri süregelen etkinliği esasen yaratmaya çalıştıklarını kaydederek, “Zaman patrik hazretlerinin himayelerinde olan bu düzenleme, sayın Toyluk ve Spor Bakanımız Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu’nun emniyetsiz destekleriyle bu ağıl geldi. Spor esasen hem eğitim bilimi, hem esenlik, hem asayiş amma bir zamanda dünyayı birleştiren da tıpkısı özelliğe topluluk. Dünyadaki bu çoklu spor oyunlarının temelinde esasen bu birleştirici ağırbaşlı var.” diyerek konuştu.

Bu oyunların bakanlığın desteğiyle uluslararası tıpkı festivale dönüşeceğine ve bu ülkede bunun yaşatılması gerektiğine inandığını söyleyen Hacıcaferoğlu, “İnşallah önümüzdeki yıllarda bu organizasyonu uluslararası seviyeye taşıyıp ayrımsız çokça organizasyon kabilinden kudretli tıpkısı şekilde tamamlarız diyerek düşünüyorum. Katılanlara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Maşalyan: “Bu görüngü Kınalıada’nın tarihine geçecek”

Patrik Sahag Maşalyan, Kınalıadalı Ermeniler adına bu oyunları çokça kibritçi benzeri kapsamda yaptıklarını ve yalnız Ermeniler arasında olduğunu anlatarak, “Bir şekilde bunu genişlettik. Bütün adalı sakinlere, bütün spor kulüplerine yaydık. Devletimizin dahi desteğiyle, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla, degaje katılımlı, çokça gür tevhit edilmiş tıpkı etkinliğe kavuştuk. Bu görüngü Kınalıada’nın tarihine geçecek. Bu büyüklükte rastgele spor etkinliği şimdiye kadar yapılmadı.” dedi.

Toyluk ve Spor Bakanı Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu’na teşekkürname eden Maşalyan, “Devletimizin değdiği her şey sihirkâr bire bir el değmişcesine güzelleşiyor. Biz sporun müspet, birleştirici etkisini yaşamak ve neşelendirmek istiyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan madde bu bağlantı manzaralarının çoğaltılması diyerek düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Navasartyan Festivali ile ilgilendiren de bilgi veren Maşalyan, sakat takvimlerin doğaya bakarak düzenlendiğine bel ederek, “Takvim sakat zamanlarda ürünlere bakarak düzenlenirdi. Onun için Ermeniler özlük takvimlerinin en son kocaoğlan namına Navasartyan ayını görmüşler. Ağustos’un 11’i ile Eylül’ün 9’u arasında, bağbozumunun, daha çok doğanın üretiminin durduğu bir zaman. Anca kim her şeyin kut zarfında olduğu bire bir zamanda tıpkısı zamanda Ermeniler zat spor şenliklerini yapmışlar, danslarını sergilemişler, festivallerini yapmışlar ve o anane tıpkı şekilde bize kadar mevrut. Tığ de onları özlük çapımızda yaşatmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’dahi ne spor dalına bent duyduğu sorulan ve “Bütün gibi, temas erkek kabilinden çocukluğumda ayak topu oynadım, futbolu sever, izlerim.” cevabını veren Maşalyan, hangi takımı tuttuğu sorusuna karşılık ise, gülerek, “Söylemeyelim, cemaatte kavga çıkar.” diyerek konuştu.

Fit olmaya ve kişi sporunu yapmaya çalıştığını nâkil Maşalyan, “Yevmiye yürüyorum. Elimden geldiğince yüzmeye çalışıyorum okazyon buldukça. Çünkü akva çıban kuvvetli vücutta bulunuyor. Ölene büyüklüğünde ruh ve beden ayrılmıyor.” görüşünü belirtti.

TFF İcra Müesses üyesi Şanlı Düşmez ise etkinliğe katılmaktan memnun olduğunu anlatarak, “Sporu anlatabilmek üzere böyle yerlere gerekseme var. Zira spor sadece sahayı çıkınca yenmek, tuş girmek değil o arenaya çıkabilmek, futbolda de hakeza, yüzmede, güreşte dahi böyle. Özellikle idmansız sporlar, bire bir dostluğu oluşturan, insanların beraber olmasını sağlayan tıpkısı olgu. Ego bunu haddinden fazla altın görüyorum.” dedi.

Share: