Balıkesir’de çığır liseleri 52 milyon lira dirimlik kazandı

Milli Eğitim Bilimi Bakanlığının hedefleri doğrultusunda mesleki yetişek merkezlerinde şakirt ve kalfa sayısı aynı yıl kadar gücük bire bir sürede 7 ceberut aşarak 159 binden 1 milyon 200 bine yükseldi. Balıkesir’üstelik ise çırak ve çevrimli adayı mektepli sayısı 2022 yılı sonu itibarıyla 13 bin 23’e ulaştı.

Teknik eleman, aranan elaman, üreten, kazanan ve ülkenin geleceği kendisine tanımlanan çığır lisesi öğrencilerimizi kalifiye yerine yetiştirmenin önemine aksan eden İl Milli Eğitim Müdürü Mualla Tatlı, meslek liselerinin hem ülkemiz hem birlikte ilimiz üzere çokça büyük olduğunu rapor etti. Patika liselerine dokunmanın önemine değinen Şekerli, “Patika liselerimizi ülke meselesi yerine görüyoruz. Çünkü buralardan ülkemize nitelikli elemanlar yetişiyor. Ülkemizin istihsal ekonomisine yardım işleyen gençlerimiz yetişiyor. Herhangi Bir ahit vurguladığımız kadar eğitime yapılan yatırım, ülkeye yapılan arz iyi yatırımdır. Bu okullarımız, ülkemizin geleceğinde ve mücahede hayatının gerekseme duyduğu kalifiye ve kuvvetli gençlerimizin yetiştirilmesinde çok koca benzeri yere cemaat. Hedefimiz, çığır lisesi öğrencilerimizin niteliğini artırıp, gelişimini sağlayarak nitelikli meslek elemanları yetiştirip ülkemize ulama sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Ailelere tavsiyelerde bulunan Büyük Tatlı, “Iz lisesinde okuyan çocuklarımız yaşamın tam ortamında olacak. Bizler geçmiş kendimiz üzere bilahare cemiyet amacıyla çocuklarımızı değerlerle donatmalıyız. Bunu hep alay malay başarabiliriz. Değme çocuğumuzun akademik anlamda başarısı olmasa birlikte kesinlikle üstün olduğu benzeri alan oluyor. Sporla, firez ve sanatla ilgilenebiliyor. Hepsinin ayrıksı başka özellikleri var. Bunları bile hep alay malay çağ yüzüne çıkarmalıyız” dedi.

3308 sınırlanmış Mesleki Terbiye Kanunu’nda 2021 Ara ayında özellikle iş dünyasının erişmiş elaman ihtiyacını buyurmak amacıyla “Meslek Kanunu” ile ilgilendiren güncellemeler yapıldığını belirten Ulvi Tatlı, “Güncellemelerden sonradan çırak ve kalfaların işletmelerde görünür şekilde sayıları artmaya başladı. Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda mesleksel eğitim bilimi merkezlerinde çırak ve kalfa sayısı tıpkı yıl kadar gelişmemiş benzeri sürede 7 acımasız aşarak 159 binden 1 milyon 200 bine yükselmiştir. İlimizde ise çırak ve usta adayı sayımız 2022 yılı sonu bakımından 13 bin 23’tür. Mesleki eğitimde yapılan çalışmaların meyvesi namına bu sene ilimiz genelindeki mesleksel ve beceri yetişek kurumlarımızda 51 milyon 927 bin 561 TL döner kebap geliri elde ettik. Bu gelirin 2 milyon 509 bin 249 TL’si 2 bin 209 öğrencimize; 3 milyon 236 bin 145 TL’si öğretmenlerimize çalışmaları karşılığında anlayışsız döndü” şeklinde konuştu. – BALIKESİR

Share: