Besicilik merkezi Erzurum’un efsanevi varlığı isteklendirme ve desteklerle artıyor

Gün Doğusu Rum Bölgesi’nin eke besicilik merkezlerinden Erzurum’da, devletin sağladığı motivasyon ve desteklerle büyükbaş ve küçükbaş efsanevi varlığı artıyor.

Nüfusunun yüzde 45’inin geçimini ekincilik ve hayvancılıktan sağladığı Erzurum’un yüzölçümünün yüzdelik 63’ü meradan oluşuyor.

Büyükbaş ve küçükbaşta 2 milyona doğru efsanevi varlığıyla dikkati çekici site, Türkiye’nin hayvancılıkta üretim merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.

Yapılan yatırımlar ve besicilere müteveccih projeler sebebiyle Erzurum, sabık yıl büyükbaş efsanevi mevcuduyla Türkiye’dahi ikinci sırada meydan aldı.

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Müteveccih Yatırımların Desteklenmesi Projesi kapsamında geçen yıl 4 milyon lira teberru desteği sağlanan kentin efsanevi varlığı artmaya devam ediyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akaret, AA muhabirine, hayvancılıkta özellikle büyükbaşta vatandaşların iktisadi çıktığını söyledi.

Ülkenin kimseye eksikli olmaması yerine üretimleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını tabir eden Akar, “Zat kendimize tutunmak zorundayız.” dedi.

Erzurum’un hayvan varlığının desteklerle arttığını vurgulayan Akar, 2009’de 400 binlere kadar inen küçükbaş efsanevi varlığının şu anda 1 milyonu aştığını, 500 binlere kadar sakıt büyükbaş efsanevi sayısının 900 bin civarında olduğunu tabir etti.

Bitki çeşitliliği vücut ve süt ürünlerinin lezzetini artırıyor

Erzurum’un degaje meralara sahip olduğunu, hayvanların yılın 4-5 kocaoğlan merada otladığını dile getiren Akar, şunları kaydetti:

“Meralarımız ferah sınıfta ve floramız birlikte zengin. Mera üzerindeki nebat çeşitliliğimiz de ensesi kalın olduğu üzere burada otlayan hayvanlardan elde edilen etlerin, süt ve benzen ürünlerinin da tat ve aroması haddinden fazla gür. Şu anda Erzurum etinin piyasa fiyatı bundan çevre özge yerlere göre az buçuk yüksek çünkü burada meralarımız ensesi kalın olduğu amacıyla ve bu dahi ete lal ve aroma kattığı amacıyla tercih sebebidir. Aynı zamanda dahi yemleme giderini de azalttığı üzere burada dahi hayvancılığımız anbean mütezayit bire bir trend içinde.”

Yıllık tahminî 150-200 bin civarında kocabaş ve 450-500 bin civarında küçükbaşı il dışına gönderme ettiklerini söyleyen Akar, “Biz üretiyoruz, Türkiye’yi besliyoruz.” diyerek konuştu.

Akar, aşı ve efsanevi sağlığı çalışmalarıyla buzağı ölümlerinin yüzde 20’lerden yüzde 4-5’lere düştüğüne dikkati çekerek, yıllık 250-260 bin buzağının araç altına alındığı düşünüldüğünde bu oranın mehabetli olduğunu tabir etti.

Share: