Gamze Taşcıer: Görmezden Gelinmeye Karşı Eczacıların Henüz Çok Sabredecek Takati Kalmadı

CHP Ankara Mebus Gamze Taşcıer, “Yılda bin 740 eczacı artışı bol bir husus değil, yekpare bilakis bir krizin göstergesidir. Mevcut eczanelerin dahi direnmek amacıyla olduğu, eczacıların işsizlikle yüz yüze olduğu bire bir hava ortadayken hala sabah uyandığımızda kimsenin haberi olmadan yıpranmamış fakültelerin kurulduğunu sanmak istemiyoruz. Görmezden gelinmeye alın eczacıların elan çok sabredecek takati kalmadı. 16 Ekim’birlikte beyaz zehir önlüklerimizle sarih olacağız ve istihbar etmek istemeyenlere duyuracağız, kaplamak istemeyenlere gördüreceğiz” dedi.

Gamze Taşcıer, serencam yıllarda sayısında artım gözlenen ispençiyari fakülteleri ve küsurat kontenjanları ile ilişik izah yaptı. Taşcıer, zaman yaptığı yazılı açıklamada, bu kontrolsüz artışın işsiz eczacıların sayısını artırdığına özen çekerek şunları kaydetti:

“YILDA BİN 740 ECZACI ARTIŞI İYİ BİR HUSUS DEĞİL, PARÇALANMAMIŞ AKSİNE BİR KRİZİN GÖSTERGESİDİR”

” Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı akıbet veriler, eczacılar namına yıllardır dile getirdiğimiz, ancak görmezden ve duymazlıktan gelinen tıpkı gerçeği yine ortaya koymuş oldu. Bu kaynak, ihtiyacın çokça amma haddinden fazla üzerinde, kontrolsüz tıpkı çoğalma yaratıcı bakir ispençiyari fakülteleri ve kalan kontenjanlar gerçeğidir. Eczacı sayısı, sonuç 5 yılda 8 bin 699 artarak yüzdelik 30’un üstünde çoğalma gösterdi. 2017’da 100 bin kişiye sakıt eczacı sayısı 37 iken 2021’üstelik bu fehamet 44’e çıktı. Sağlıkta ambulans sayısının artması yahut tıbbi maşa sayısının artması olumludur. Fakat eczacılık, cesamet vasıtasıyla stratejik yerine planlanması müstelzim bir iz ve eş kaynağıdır. Zira eczacıların çok öğütücü diş kamuda istihdam ediliyor. Keyif Bakanlığı personeli olan eczacı sayısı 4 bin 33 iken hep eczacı sayısı 37 bin 211. Yani eczacıların büyük çoğunluğu özel namına, çok büyük oranda öz eczanelerinde, çok bir iki bire bir kısmı ise firmalarda çalışıyor. Yılda bin 740 eczacı artışı iyi aynı husus değil, kamu tersine ayrımsız krizin göstergesidir. Çünkü bu kadar eczacıya istihdam sağlamanın imkanı olmadığı kadar, bu kadar eczane açılacak düzlük üstelik bulunmayan. Sayının kontrolsüz kendisine artması ve devleti yönetenlerin bunu planlamak tıpkısı yana büsbütün boş vermesi nedeniyle süreduran eczacılar sorunu zaman parçalanmamış karşımızda duruyor.

“GÖRMEZDEN GELİNMEYE KARŞI ECZACILARIN ELAN ÇOK SABREDECEK TAKATİ KALMADI”

Sorunun bağıra bağıra geldiğini hem patika birliğimiz hem da bizler Meclis’te defaatle kere ifade ettik. ‘Market araç kadar ispençiyari fakültesi açmayın, kontenjanları artırmayın’ dedik. Yıpranmamış açılan fakültelerin şişman ayrımsız çoğunluğunun bilimsel yeterliğe ehil olmadığını, eczacı akademisyeni de olmayan fakülteler olduğunu, yalnız bire bir tabeladan ve dört duvardan iptal binalar olduğunu sayısız el söyledik. Ancak Erdoğan iktidarı, görünce gözlerini, duyunca kulaklarını kapattı. Zaman seçme iki eczaneden biri iflas tehlikesiyle karşı karşıya dediğimizde de bire bir vurdumduymazlıkla karşılaşıyoruz. Gine ve yeniden uyarıyoruz; bu öngörüsüzlük, bu plansızlık, bu vurdumduymazlık bir afiyet krizine yol açmak için. Bulunan eczanelerin de inat etmek için olduğu, eczacıların işsizlikle karşı karşıya olduğu bire bir gidişat ortadayken bibi sabahleyin uyandığımızda kimsenin haberi olmadan kullanılmamış fakültelerin kurulduğunu öğrenmek istemiyoruz. Bilimsellikten ve gerçeklerden bu kadar ırak benzeri idare anlayışı hem mesleğimizin geleceğini gözdağı ediyor hem üstelik tıpkısı umum sağlığı krizi yaratıyor. Bu görmezden gelinmeye cebin eczacıların elan fazla sabredecek takati kalmadı. 16 Ekim’de parafin önlüklerimizle degaje olacağız ve duymak istemeyenlere duyuracağız, kabul etmek istemeyenlere gördüreceğiz.”

Share: