Göçerlerin 60 günlük plato yolculuğu sürüyor

– Göçerlerin 60 günlük plato yolculuğu sürüyor

Kış ile gelişigüzel göçerlerin yunak bölgelere toprak kayması başladı

SİİRT – Koyunlarını otarmak amacıyla göçer hayat süren ve çadırlarda nazil aileler, zor şerait altında hayatta kalmaya çalışıyor. Van, Erzurum’bile abece geçiren göçerler, havaların soğumasıyla hayvanlarını Mardin, Midyat ve Nusaybin’deki yaylalara çatlamak üzere 60 dönme boyunca gece gündüz sefer yürüyor.

Literatür Van, Erzurum yaylalarında çadırlarda nazil göçerler, havaların soğumasıyla bu arada Siirt, Şırnak üzerinden Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçesi yaylalarına akilane takatli yolculuğa başladı. Göçebelerin yolculuklarına Siirt merkeze sadık Çağbaşı köyü kırsal alanda mesafe vererek ve otağ kurduklarını ve 45 gündür yolda olduklarını rapor fail Siirt Damızlık Kucak Inatçı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uca İlbaş, 15 periyot daha el alarak Mardin’deki yaylalara ulaşabileceklerini söyledi. İlbaş, “Güz ve ilkbaharda buralara gelip yetiştiricilerimizi ülfet ediyoruz. Zira ilkbaharda hayvanlarımız yaylaya geçmek için bu güzergahları kullanıyor. Yayladan kışlaklara başvurmak amacıyla tekrardan bu güzergahları kullanıyorlar demin onları konuşma etmeye geldik. Zor ayrımsız iz yürütüyorlar bizim yetiştiricilerimiz, yayladan buraya büyüklüğünde 45 devir kez almışlar ve öğün yürümüşler. 15 çağ elan Kışlaklara bayılmak için defa alacaklar. Bu sıkıntıları var gençler demeden bu mesleği yürütmektedirler. Mübarek benzeri çığır olduğunu dile bildirmek istiyorum” dedi.

“Küçükbaş hayvancılığın ilimize ve ülkemize katkısı şişman”

Küçükbaş hayvancılığın zahmetli tıpkı aksiyon olduğunu ancak mutluluk ekonomisine üstelik majör yardım sunduğunu söyleyen İlbaş, “Yetiştiricilerimizin efsanevi sayısını yükseltmek için sürekli onlarla istişare ediyoruz. Bize söyledikleri çokça ağırlık aynı meslektir, tahakküm şartlarda hayvancılığı yapıyorlar. Ama yetiştiricilerimiz benzeri konuda haddinden fazla memnundurlar paraya ihtiyaçları olduğu zaman hayvanlarını alıp belde götürüp paraya dönüştürebiliyorlar. Bu onlar için değerli benzeri kelepçe gibidir. Zaman ilimizde tıpkı milyon 200 bine mail küçükbaş hayvanımız var, bu birlikte hem ilimize hem birlikte ülkemize iktisadi kendisine iri aynı ulama sağlamaktadır” diye konuştu.

Göçebeliğin çokça edisyon aynı meslek olduğunu dile getiren Azize Aşkara, ailesiyle yollarda yaşadıklarını ve ailenin yemek, günahsızlık işleri ile uğraştığını söyledi. Ağırlık şartlar altında göçebelik yaptıklarını rapor eden Aşkara, “Kışın gelmesiyle yolculuğumuz başladı. Tığ Mardin, Midyat bölgelerine gidip konaklayacağız, çadırlarımızı kuracağız. İşlerimiz çok zordur” şeklinde konuştu.

Share: