Gök takımı, şampiyonluklarını tazelemek üzere bölüm sayıyor

Gök takımı, şampiyonluklarını tekrarlamak amacıyla çağ sayıyor

Türksat Bir Uydu Yarışması’nda finale kalan mızıka, yeni bökelik bekliyor

ZONGULDAK – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde tahsil gören öğrencilerin kurduğu B-Dispate Gök ve Havacılık Takımı, finale kaldığı Türksat Analog Uydu Yarışması’nda geçen seneki şampiyonluklarını tazelemek üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

2021 yılında Türksat Misil Uydu Yarışması’nda Türkiye birincisi olan ve ödüllerini Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden düz ZBEÜ B-Dispate Takımı, 2022 Teknofest Türksat Müşabih Peyk Yarışması’nda finale kaldı. Yarışmaya dar günler kala sonuç hazırlıklarını işleyen takım, layenkati çalışıyor.

Topluluk, 2018 yılında kurulmasına rağmen başarılarıyla adından küçümseme ettirdi. Üniversite yönetiminin işlik ve laboratuvar destekleri; bir nice ekol ve takımın arasından ZBEÜ’deki takımların liyakatli olmasında büyük azamet oynuyor. Yine ZBEÜ’nün uzaya fırlatılan ve Grizu-263 takımı bir ismi taşıyan 5 santimetrelik Grizu-263A uydusu faaliyetini sürdürüyor.

Mühendislik Fakültesi’nin parçalanmamış imkanlarından faydalanan öğrenciler, başarılarının yanı sıra mızıka sayılarını de artırıyor.

“10 şahsiyet ekiple çalışıyoruz, ofisimiz evimiz oldu”

B-Dispate Feza ve Havacılık Takımı Lideri Recep Tayyip Arslan, uluslararası yarışmalara birlikte katılmaları cihetiyle Black Diamond Space Team (Kişmiri Kömür Feza Takımı) ismini verdikleri takımlarıyla bu yıl bile Türkiye birinciliği hedefliyor. Bu yılki konkur öncesinde bol ayrımsız puanla finale kalmayı hak kazandıklarını anlatan Arslan, şöyle dedi:

“B-Dispate gök ve havacılık takımı namına 2018’de kurulduk. İsmimizin İngilizce olmasının sebebi ise uluslararası yarışmalara katılıyoruz. Black Diamond Space Team (kara kömür feza takımı) olarak Zonguldak’ın dahi manevi mirasını bile neşelendirmek hesabına böyle tıpkısı isim tercih ettik. Sabık sene Türkiye birincisi olmuştuk bu sene dahi Model Peyk yarışmasına katılıyoruz hedefimiz yeniden Türkiye birincisi başlamak. Gene 10 şahsiyet tıpkı ekipler çalışıyoruz. Elektronik mekanik yazılım antrparantez sponsorluk ekibimiz bulunan. Yarışmamıza gücük ayrımsız süre kaldı. Çok tehlikeli benzeri tempoda çalışıyoruz. Ofisimiz evimiz oldu.

Rapor aşamasından bilahare mebzul benzeri puanla finale katılmaya adalet kazandık. 22 Ağustos’ta Aksaray’daki Sodyum Klorür Gölü’nde atışımızı gerçekleştireceğiz. Tıpkısı taraftan eksikliklerimizi tamamlıyoruz. Bir taraftan de okulun bize sağladığı imkanları değerlendirerek son güne büyüklüğünde sunma dolgunca şekilde hazırlanarak farklı takımlarla savaşım ediyoruz. Birinci kalkmak üzere elimizden geleni yapıyoruz. 113 mm genişliğinde 30 santim uzunluğundaki şartlara akla yatkın peyk; haberleşmesini sağlayan sensörlerin topladığı verileri düz istasyonuna gönderiyor. Uydu bire bir zamanda hudayinabit namına roketten ayrılmadığında manuel kendisine birlikte yönetilebiliyor. Uydudaki haberleşme iki yönlü namına sağlanıyor.”

“Üniversitenin sağladığı imkanlar başarıyı bile getiriyor”

Takımın elektronik tanıtma biriminde memur Ayrıksı Bakır de “Yarış gününü heyecanla bekliyoruz. Kestirmece 8 aydır arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Genişlik esasen beri haddinden fazla çok emek vererek finale kaldık. 2 gün önce tıpkısı test atışı yaptık. Erekçi olmaya hak kazandık. 8 ay boyunca gerektiğinde sakır sakır fiilen çok iş verdik. Bunun birlikte okulun birlikte bize sunduğu imkanları göz ardı etmemek lazım. Laboratuvarlar 7/24 hareketli aynı şekilde bize sunuldu. Muhtemelen bir saat aralığımız olmadan istediğimiz gibi çalışabiliyoruz. Bizim üzere farklı kategorilerde etkin takımlar var. Onlar da bizim üzere çalışıyorlar. Üniversitemizin bize sunduğu laboratuvarlar, atölyeler çalışmalarımıza büyük oranda destek oluyor. Zımnında takım sayısı dahi artıyor. Takım sayısı arttıkça üniversiteye muvaffakiyet dahi geliyor. Başarımızdaki yer iri enerjik sunu başında inanmak oldu. Tıpkısı şeylere inandıktan sonra faaliyet bile veriyorsun elhak” diyerek konuştu.



Share: