Gürcü hastanın kanser olduğu pozitron tart tomografisi ile belirlendi

Gürcistan’dan, Karadeniz Beceri Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’ne arama için gelen avrat hastanın kanser olduğu PET/BT cihazıyla belirleme edildi.

KTÜ Farabi Hastanesinden yapılan açıklamada, 44 yaşındaki Tamara Davitadze’nin rahim ağzı kanseri dolayısıyla yaklaşık 2 yıl ilk cerrahi müdahale olduğu ve sonrasında kimyasal tedavi ile ışın tedavisi almadığı belirtildi.

Hastaya yapılan karın ultrasonografisinde seçkin iki kasık bölgesinde büyümüş lenf nodları tespit edilmesine rağmen biyopsi sonucunda kanserin yayılmasıyla ilgilendiren her bulguya rastlanmadığı dökme açıklamada, doktorunun şüphelenmesi üzerine Pozitron Çıkarma Tomografisi (PET/BT) çekilen Davitadzade’nin, elan önceki diğer görüntüleme yöntemleri ile saptanmamış, akıl içerisinde hastalığın yayılımı açısından nahoş olabilecek ak kan nodları belirleme edildiği vurgulandı.

KTÜ Farabi Hastanesi Nükleer Tababet Kliniği Akademisyen Dr. Seyit Ahmet Ertürk, pozitron ışınlarını malumatsız ışın etkin maddeler ve özel kameralar kullanılarak yapılan görüntülemeye PET (Pozitron Tart Tomografi) adı verildiğini belirterek, “PET’te bütün vücudun 3 boyutlu adına görüntüleri alınır. Sunu aşkın kullandığımız düzlük onkolojik kanser hastalarıdır. Elan beş on önsezi ve beyin hastalıklarında üstelik kullanıyoruz. PET-BT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografi görüntülerinin bir anda alınmasını sağlayan bütünleşmiş cihazlardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan’ın Batum kentinde PET/BT cihazı olmadığını nâkil Davitadze ise taharri üzere Trabzon’a geldiğine değinerek, “PET/BT cihazı Tiflis’te var amma o üstelik bana fiyatlı geldi. Buraya dirimlik gelmez işlerimiz hızlıca çözüldü. Demin analiz sonuçlarımla birlikte Batum’a dönüp oradaki doktorumuza başvuracağız. Tedavim kabil olmazsa baştan KTÜ Farabi Hastanesi’ne geleceğiz.” ifadesini kullandı.

Share: