Iğdır’da beklenen deprem sonrası Ermenistan’daki çekirdeksel santralle ilişik endişeler artıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra, Iğdır’de ve Ermenistan’birlikte meydana gelebilecek bir depremde beis göreceği düşünülen ‘Metsamor Nükleer Ağırbaşlı Santrali ile ilişik tembihler geldi. Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Başkomutan Ünsal, “Iğdır’bile meydana mevrut gelebilecek yer sarsıntısı aynı felakete sebep evet. İkinci tıpkısı Çernobil bu bölgede yaşanır” dedi.

1977 yılında Sovyetler Birliği eliyle yapılan Metsamor Nükleer Santrali, Türkiye-Ermenistan sınırına çok mail aynı yerde nesir edildi. Şehre kestirmece 15 kilometre uzaklıkta mevcut ve çokça bozuk bire bir santral olan bu santralci, Çernobil tarzında inşa edildi. Bu santral rastgele ne kadar ÇAKER ve Avrupa’üstelik dahi dillendirilse bile tıpkı cins tıpkısı çözüme kavuşturulamadı. Mimarlık yönden falsolu olduğu ifade edilen ve yeterli soğutma yapacak su olmadığı halde çalışmaya devam eden santral, Balkı Dağı fay hattı üstünde düz alıyor. 1988 yılında Ermenistan’birlikte yaşanan ve nazik aynı yıkıma sebep Gümrü depreminin ardından rastgele hangi kadar 1989 yılında güvenlik nedeniyle kapatılsa da santral 1993 yılında yine çalışmaya başladı. Ilkin 2040 yılına büyüklüğünde kullanılacağı söylenen santral için sonuç kullanma tarihi 2026 yılı adına belirlendi. Iğdırlılar depremin bire bir zamanı olmadığını söyleyerek bu santralin ayrımsız an önceki kapatılmasını istiyor.

“Metsamor Çekirdeksel Santrali pimi çekilmiş ayrımsız bombadır”

Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Başkumandan Ünsal, Ermenistan’birlikte düz alan ‘Metsamor Nükleer Alçak Santrali’nin kırık hattında bulunduğunu, bundan ortalık santralin saatli tıpkısı bomba olduğunu belirterek, “1977 yılında Ermenistan’de yapılan Metsamor Çekirdeksel Santrali pimi çekilmiş aynı bombadır. Hem dahi kırık üstünde ikinci zelzele kırık hattı üstünde kurulan bu Metsamor Çekirdeksel Santrali devrini tamamlamıştır, antrparantez çağ dışı tıpkısı dizge ile yapılmıştır. 2005 yılında kapatılması müstelzim bu santral maalesef hala çalışıyor. 1988 yılında Ermenistan’dahi meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde bu Metsamor Nükleer Santrali’nin 2 ünitesi engel görmüştür. Ermeni yetkililer bu santralde hassas yerlerini betonla doldurmuştur. 1988 yılında yaptığım araştırmada Iğdır’da kanser vakaları haddinden fazla kıymetli ve yüzde birdi, ancak o günden bugüne kadar Iğdır’dan kanser vakaları artmaya başlamıştır. Seçme sene 2 binden fazla herif kansere yakalanmaktadır. Bu nedenle bu Metsamor Çekirdeksel Santrali’nin aynı an önce kapatılması geçişsiz. Iğdır’üstelik benzeri hareket anında veya Ermenistan’da bire bir deprem simultane insanlar can derdine mi düşsün yoksa savrulan nükleer santralden yayılacak olan aynı radyasyona mı odaklansın? Bu ışıma insanları tehdit ediyor. Bariz buradan söylüyorum, Ermenistan Ihtişam Başkanı diyor ki, ‘2040 yılına büyüklüğünde burası çalışsın’. Avrupa Birliği, Ermenistan’a bu santrali kapatılması üzere mal verdi ancak Ermeniler bu parayı kendi ihtiyaçları amacıyla harcadılar ve santrali kapatmadılar. 2026 yılında kapatacaklarını söylüyorlar” dedi.

“İkinci bir Çernobil bu bölgede yaşanır”

“Demin deprem kırık hattı Şark Küçük Asya Bölgesi’hangi akıllıcasına ilerliyor. Elazığ’bile meydana gelen yer sarsıntısı demincek göstermiştir ki Iğdır’da meydana gelen gelebilecek sarsıntı bir felakete bozukluk tamam” diyen Ünsal, “İkinci benzeri Çernobil bu bölgede yaşanır. Şurası üstelik belirteyim bu ışıma Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’ı yıldırma ediyor. 15 kilometre uzaklıktaki bu santralin kapatılması geçişsiz. Avrupa Birliği bu işin konusunda düşmeli, bu santrali kapatmalıdır. Çünkü yer sarsıntısı kapımızda, giderek Iğdır’birlikte Ermenistan’bile hareket olanaklı. Deprem olduğu anda dahi bu Metsamor Çekirdeksel Santrali çatlayacak, etrafa ışınım saçacaktır. İşin genişlik ilginç kısmı nedir biliyor musunuz? Rusya’bile uçaklar ile uranyum geliyor. Uçağın düştüğünü düşünelim, büyük tıpkı ateş demektir. Bu nedenle aynı dakika geçmiş Avrupa Birliği, Türkiye, İran, Azerbaycan, Gürcistan aynı araya gelmelidir. Kısa süre ortamında nükleer santralin kapatılması üzere hangi gerekiyorsa yapılmalıdır, yoksa balaban tıpkı tehlikedir. Metsamor Çekirdeksel Santrali pimi çekilmiş aynı bombadır, patladığı devir bütün ülkeler yabanlık etkilenecektir; bir etkin üstelik kalmayacaktır” dedi. – IĞDIR

Share: