Kırmızı vücut üreticileri ESK’nin fiyatlara müdahalesini bekliyor

Türkiye Kırmızı Ten Üreticileri Suret Birliği Başkanı Bülent Tunç, sonuç iki aydır yükselen kırmızı cilt fiyatları için Deri ve Benzin Kurumunun (ESK) piyasaya engelleme etmesini beklediklerini söyledi.

Bronz, AA muhabirine, serencam iki aydır yükselen kırmızı vücut fiyatları ve SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yetiştiricilerin kısaca 4 yıldır girdi maliyetlerindeki artım ve tıpkısı oranda yükselmeyen uyuşma fiyatlarından tasalı olduğunu nâkil Bronz, üreticinin sattığı hayvanı hesabına koymadığını anlattı. Bronz, “Besiciler uymazlık ettikleri amacıyla efsanevi tutamaz ayla geldi. Kullanılmamış yılla alay malay fiyatlar artışa geçti. Ayrıca depremlerden bilahare bu çoğalma hızlandı. Karşılık artışlarının depremle haddinden fazla ilgisi yok. Tığ yıllardır fiyatların bu seviyede gitmeyeceğini ve efsanevi varlığı azaldıkça fiyatların artacağını söylemiştik.” değerlendirmesinde bulundu.

Al et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek üzere tedbir alınması gerektiğini belirten Tunç, ESK’den piyasaya müdahale etmesini beklediklerini söyledi. Tunç, “ESK ithal besilik hayvan veya karkas vücut getirilebilir. Tığ buna cebin değiliz. Canlı besilik hayvan gelirse iri hayvan bilimi ahırdan yarar. Hem hayvanat gençleşmiş olur hem bile piyasaya olumlu tıpkısı etkisi tamam. ESK’nin ithal hayvan veya karkas vücut müdahalesi kırmızı vücut fiyatlarının yükselmesinin önüne geçebilir. Belki benzeri nebze düşürebilir.” ifadelerini kullandı.

Tunç, iri efsanevi işletmelerinin varlığını ayrımsız şekilde sürdürdüğüne dikkati çekerek, besilik hayvan getirilirse bunların hoşur işletmelere verilmesinin hayvan varlığının artması ve sürdürülebilirlik amacıyla henüz faydalı olacağını anlattı.

Ramazanda al cilt tüketiminin arttığına değinen Tunç, “Aynı müdahale olmazsa fiyatlar artmaya devam edebilir. Bu bile vatandaşın al ete ulaşmasını engeller. Biz fiyatların akıllıcasına olmasını ve ülkede herkesin bu protein kaynağından faydalanmasını istiyoruz. Ramazanda kırmızı ete ulaşımda baskı olmaması amacıyla aynı zaman ilk engelleme edilmeli.” dedi.

Şap hastalığı amacıyla evgin tedbir alınmalı”

Tunç, şap hastalığının çıkmasının hem ülkeye hem üstelik sektöre balaban ayrımsız uymazlık verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Dünyada şap artık haddinden fazla tanıdık bir hastalık değil. Bizim ülkemizde üstelik Trakya’da kontrollü bir bölge var ve burada de kısaca 10 yıldır şap hastalığına rastlanmadı. Şap hastalığının görülmemesi için hayvanların özellikler çizik methal çıkışlarında önlemler alınmalı. Ayrıca kurban edilecek hayvanlar sair illere gönderilirken üstelik koku tahlilleri alınarak kontroller yapılmalı. Çabuk tıpkı şekilde tedbir alınıp şap hastalığının yayılması engellenemezse parasal kaybı çokça aşkın evet.”

Share: