Ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 30’u obez

Lise öğrencilerinin yüzdelik 30’u obez

Ergenlerde obezite oranları artıyor, yüzdelik 30’u obez

İSTANBUL – Lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırıldığı çalışmada çocukların yüzde 30’u obez artık. Araştırmayı yürüten Ehlivukuf Diyet Uzmanı Cemre İnan, “İleriki yaşlarda birçok hastalığın sebebi olabilecek obezitenin önüne geçebilmek için çocukların ve ailelerinin tagaddi alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor” dedi.

Ehlihibre Diyet Uzmanı Cemre İnan, İstanbul Görgülü Üniversitesi bünyesinde 2022 yılında yaptığı efdal lisans tezi amacıyla ortaöğretim öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını araştırdı. 60’ı kız 45’i ayvaz toplamda 105 mektepli üstünde yaptığı çalışmada çocukların yüzdelik 30’u obez artık.

Beslenme alışkanlıklarının çocukluktan itibaren önemli olduğunu ve bu yüzden böyle aynı araştırı yaptıklarını nâkil Eksper Diyetisyen Cemre İnan, “Bu çalışmayı yaparken amacımız ortaöğretim öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının ne kadar dosdoğru evet de hangi kadar gayrisıhhi odluğunu görebilmekti. Çünkü çocukluk veya ergenlik çağı döneminde edindiğimiz sağlıksız tagaddi alışkanlıkları ilerleyen dönemlerde yani yetişkinlik ve zayıflık döneminde hastalıklar açısından bizim üzere riziko faktörü oluşturuyor” dedi.

Meyve posası çok bir iki, kök işi ve paketli gıda tüketimi çokça

Yapılan araştırmayı ve sağlıksız beslenen çocukların beslenme alışkanlıkları hakkında birlikte uzun bilgilendirmelerde bulunan Cemre İnan, “Araştırmamız 105 mektepli üstünde yapıldı. 60 kız 45 tanesi erkek öğrenciden oluşuyordu. Maalesef sonuçlar on paralık dahi iç açısı değildi. Yüzde 30’a andıran tıpkı rakamda obez namına sonuçlandı. Ayrıca ebeveynlerin beslenme konusundaki vukuf düzeyleri ve alışkanlıklarının onlar üstünde haddinden fazla aşkın etkin olduğunu gördük. Bu yüzden hem ebeveynlerin hem bile çocukların tagaddi alışkanlıklarını banko düzene sokmaları gerekiyor. Bizim edindiğimiz sonuçlarda semere ve sebze tüketimi haddinden fazla azdı. Bunlardan çok, evdeki kök işine, ekmeğe, poğaçaya, abur cubur ve paketli gıdalara çokça fazla yönelimleri var. Rüsup tüketimi dediğimiz, meyvelerin kendisinde içeriğinde kâin ve bağırsaklarımızın üstelik çalışmasına koruyucu olan bileşenlerin da tüketimi azdı. Çünkü meyveyi bundan sonra sıkarak semere suyu yerine tüketiyorlar. Antrparantez kahvaltı öğünlerini birlikte atlıyorlar ve bu yüzden da ayrıksı öğünlerde daha fazla yiyorlar. Bu de elan acul ve fazla yemelerine faktör oluyor. Böylelikle üstelik hastalıklar artıyor yani zincirleme adına bu fenomen gelişiyor” şeklinde konuştu.

Sosyalleşme üstelik ekranda, fiziksel etkinlik şart

Sadece tagaddi alışkanlıklarından dolayı değil hayat şeklinden yağlık birlikte obezite oranlarında itila olduğunu hatırlatan İnan, “Gelişen uygulayım bilimi ile birlikte çocuklar sokaklardan tekessür ekran başına yöneldiler ve fiziki aktiviteleri azaldı. Sosyalleşmeleri bile ekran ardından olmaya başladı. Öğrencilerin fiziki etkinlik yapmaları gerekiyor. Bu anlamda sevdikleri fiziki aktiviteyi yapmaları bu fiziksel aktivitenin devamı açısından çok eke. Hem adale gelişimleri hem sosyalleşebilmeleri hem birlikte daha mebzul bire bir duygu durumuna geçebilmeleri amacıyla fiziksel aktiviteyi mutlaka haftada sunma birkaç 3 dönem yapmaları gerekiyor. Bunun yanında saat 23.00’ı geçmeyecek şekilde günde sunma birkaç 8-10 büyüklüğünde uyumaları lazım” diye niteleyerek sözlerini sonlandırdı.

Share: