Reisicumhur Yardımcısı Oktay, Cazibe ve Bütçe Komisyonunda 2023 bütçesini sundu: (1)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “2023 bütçesi; kadınlarımızı güçlendirecek, ormanlarımızı koruyacak, enerji verimliliğini artıracak, tarımda rekolteyi yükseltecek, turizmde yıpranmamış rekorların önünü açacak, kültürel değerlerimizi zenginleştirecek ve daha pek çokça alanda kalkınmayı, gelişmeyi sağlayacak bire bir bütçedir.” dedi.

Oktay, 2023 Yılı Merkezi Hile Bütçe Kanunu Teklifi’nin sunumunu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptı.

Amasra’bile meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ivedi onma dileyen Oktay, kazanın yaşandığı andan itibaren devletin ait bakanlıklarının, gelgel ve kuruluşlarıyla Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde olaya müdahale ettiğini söyledi.

Oktay, kazayı parçalanmamış boyutlarıyla tavzih etmek ve lazım ilave tedbirleri almak amacıyla birlikte adli ve yönetsel soruşturmaların hassasiyetle devam ettiğini dile getirerek, “Böylesi acıların tıpkı elan yaşanmaması amacıyla lazım ilave tedbirler inceden inceye alınmaktadır.” diyerek konuştu.

“Bizi ideallerimizden koparamadı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde politikalar belirlerken rastgele ahit ayakları yere basan, mufassal menzilli programlarla ülkenin ensesi kalın potansiyelini ortaya çıkarmanın mücadelesini verdiklerini vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Göreve geldiğimizde Türkiye’yi yetişek, keyif, türe ve asayiş konusunda nesir edeceğimizi söylemiştik. Seçme alanda ülkemizi kalkındıracağımızın sözünü vermiştik. 20 yıldır sözümüzün arkasında durduk; yerli ve milli politikalarla Türkiye’yi haddinden fazla farklı benzeri konuma taşıdık. 2023’e akla yatkın kuvvetli adımlarla ilerlerken haset kurtarmanın değil, bugünün sükse hikayeleriyle entelektüel geleceği şekillendirmenin derdinde olduk. İçeriden ve dışardan milletimizin çıkarına aksi sakıt dayatmalara karşı durarak rotamızı tamamen istiklalden yana belirledik. Vesayetler, darbeler, yıldırı ağları, düşüntülü saldırılar evet bile müeyyide tehditleri bizi ideallerimizden koparamadı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kazanımlarımızı mega projeler ile taçlandırdık ve Cumhur İttifakı kendisine gelişigüzel zeminde milletimizin başını sert tuttuk.

Tamam tehditlerin üstesinden birer birer geldik. Ne bahtiyar kim bizi, bizden tezayüt ülkemizin dört bir birlikte yükselen yatırımlar ve icraatlarımız anlatıyor. Üniversiteler, teknoparklar, duble yollar, sosyal konutlar, gündeş kent hastaneleri, barajlar ve yenilenebilir enerji tarlaları bizi anlatıyor. Milli Savaşçı Uçağın ya da Değerli Elma’nın kanadından esin bulup taze yaşta inovasyona sarılan TEKNOFEST kuşağı bizi anlatıyor. İhracatçımızın azmi, üreticimizin şevki ve Türk girişimcileri bizi anlatıyor. TOGG ekibindeki coşku, Filyos’ta gaz çıkaran işçimizin yüzündeki gülümseme, Şırnak’a tenis turnuvasına revan sporcumuzun gururu bizi anlatıyor. TÜRKSAT 5B’nin feza yolculuğu, sondaja uğurladığımız gemilerimizin rotası, siber vatanda kurduğumuz irade bizi anlatıyor. Bizi vakit kaybetmeden 85 milyon vatandaşımızın değil, Balkanlar’dan Azerbaycan’a, Libya’dan Filistin’e kardeşlerimizin, soydaşlarımızın; mazlum ve mağdurların duası anlatıyor.”

Oktay, Türkiye amacıyla yine şişman düşünüp tıpkısı defa henüz iri adımlar atacak olmanın heyecanını taşıdıklarını belirterek, ülkenin itibarına öz saygı, değerine değer katan politikalarla, ati yıl milletten aldıkları gücü gene millete sunmaya hazırlandıklarını kaydetti.

“Bütün hedeflerin kaynağı, projesi, dayanağı mahsus”

Tamlık hedeflerin kaynağı, projesi ve dayanağının anlaşılan olduğuna meni fail Oktay, vatandaşların ihtiyaçlarına odaklanan ve tıpkı zamanda aynı atılım bütçesi olan 2023 bütçesinin, Türkiye yüzyılının yolunu anahtar bire bir yapıda olduğuna dikkati çekti.

Oktay, 2023 bütçe yasa teklifinin esas misyonunun; vatandaşı küresel belirsizliklerden ve risklerden koruyacak, rastgele kesimden vatandaşı kollayacak tıpkı finansal altyapı oluşturduğuna dikkati çekti.

Bütçe teklifinin, vatandaşların ihtiyaçlarına odaklanan bütçe olarak, adaletli ve sosyal aynı anlayışa erbap olduğunu dile getiren Oktay, şöyle devam etti:

“Sosyal bütçe kendisine nitelendirebileceğimiz teklifimiz, toplumun tamlık kesimlerine seslenme fail, eş sâdır programlar, destekler ve ödenekler içermektedir. Bütçenin hoppadak program dağılımına baktığımızda de işçisinden işverenine, emeklisinden çiftçisine, esenlik personelinden polislerimize, taze ve buğulu toplumun tamam kesimlerini kapsadığını ve 85 milyonun bütçesi olduğunu görebiliriz. 2023 bütçesi; kadınlarımızı güçlendirecek, ormanlarımızı koruyacak, enerji verimliliğini artıracak, tarımda rekolteyi yükseltecek, turizmde bakir rekorların önünü açacak, kültürel değerlerimizi zenginleştirecek ve henüz dayanabilen haddinden fazla alanda kalkınmayı, gelişmeyi sağlayacak tıpkı bütçedir. 2023 bütçemiz ile cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ülkemizin bütünlüğünü, milletimizin birliğini ve devletimizin gücünü elan bile perçinleyerek, kullanılmamış yükseliş destanları yazacağız.”

Oktay, beş altı yıldır bütçeleri alışılmadık toptan şartlar altında hazırladıklarına değinerek, bu kapsamda yaşanan küresel konuşu gelişmelere dikkati çekti.

Yaşanan gelişmelerin, küresel büyümeye ilişkin tahminlerin bayağı cepheli rötuşlu edilmesine kat açtığını anlatan Oktay, “Bulunan riskler tıpkı yandan yakından izleme edilirken tıpkısı yandan dahi bu risklerin Türkiye ekonomisi için kullanılmamış fırsatlar getirebileceği hususu hükümetimizce dikkate alınmaktadır.” diye konuştu.

Oktay, ati dönemde global denk düzeyini çetin şekilde huysuz etkileyen mal ve erke fiyatlarının sürdürülebilir seviyelere gerilememesi, mali koşulların sıkılaşmaya bitmeme etmesi ve jeopolitik gerilimlerin sürmesinin, toptan ekonominin daha kırılgan ağıl gelmesine misil açabileceğini söyledi.

“Sağlam sınamalara rağmen hedeflerine idrak kararlılığı”

Oktay, 2020’nin ikinci yarısından itibaren toparlanan Türkiye ekonomisinin, 2021’in önceki çeyreğinden itibaren aşılamanın mevki genelinde kolaylıkla yaygınlaşmasıyla kısıtlayıcı önlemlerin hafifletilmesi, kademeli normalleşme adımları ve firmalar ile hane halkına sunulan desteklerin da etkisiyle selis büyümesini sürdürerek 2021’birlikte yüzdelik 11,4 oranıyla son 50 yılın sunma faziletkâr nema hızına ulaştığını bildirdi.

Hızlı ve çalışkan değişmeyen alma mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle uygulamaya koydukları konkre ve canlı politikalarla müstevli sürecinin istihsal çarklarını durdurmadan başarıyla yönetildiğini dile getiren Oktay, şunları kaydetti:

“2022 yılının önce yarısı bakımından akva aut okul çocuğu kapalı adına kalan ihracatımız ve canlı ancak içi murat sebebiyle, sanayi sektörü öncülüğünde büyüme sürecimiz devam etmiştir. Makine ve donatı envestisman harcamaları öncülüğünde bütün çakılı resülmal yatırımları tıpkısı dönemde yüzde 4,4 artarken, net servet ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 2,9 nokta olmuştur. Global ekonomilerde duraklık endişelerinin kelle gösterdiği 2022 yılının ikinci çeyreğinde ülkemiz analog gelişmekte olan ülkelerden müspet yönde ayrışarak yüzde 7,6 nema oranı ile OECD ülkeleri içerisinde yer efdal oranda büyüyen ikinci büyüklük olmuştur.

Yılın ikinci yarısında turizm ve ihracattaki diri seyrin soylu erki faaliyetlerdeki olumlu görünümü koruyarak büyümeyi desteklemesi beklenmektedir. Toptan düzeyde iktisadi sakinlik belirtilerine karşın 2022 yılı genelinde Türkiye ekonomisinin yüzdelik 5 büyümesi öngörülmektedir. Bu öngörü; kısaca yarısı aut talepten kaynaklanan muvazeneli ayrımsız büyümeye belen etmektedir.”

Oktay, kaydedilen kıvrak nema performansıyla 2018’de 28 bin 281 dolar olan mübayaa gücü paritesi cinsinden kişi başına gelirin 2022’da artışını sürdürerek 34 bin 768 dolar seviyesine büyüklüğünde yükselmesinin öngörüldüğüne değinerek, 2023’te ise ekonominin üretim ve dilek yönüyle dengeli bire bir manzara sergileyerek yüzde 5 büyüme oranının korunmasının hedeflendiğini anlatım etti.

Böylece Türkiye’nin mukavim sınamalara rağmen hedeflerine algı kararlılığını sürdüreceğini belirten Oktay, envestisman, istihdam, üretim, ihracat ve cari aşkın hedefli tahaccüm esasına dayanan programlarını kararlılıkla uyguladıklarını vurguladı.

Reisicumhur Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle konuştu:

“Dinamik ekonomik aktivitenin ve dış talebin ekonominin istihdam oluşturma kapasitesi üzerindeki olumlu etkileriyle istihdamımız 2021 yılının ikinci çeyreği itibarıyla salgın öncesi seviyelerin üzerine çıkmıştır. Bitmeme fail toparlanma süreciyle gelişigüzel 2022 yılının ikinci çeyreği bakımından Türkiye, salgın öncesi döneme bakarak 2,6 milyona mail ilave istihdam artışıyla OECD ülkeleri ortada küşade aleniyet önce sırada kayran almayı başarmıştır. 2022 yılında istihdamdaki yıllık artışın 1,9 milyona yaklaşması ve aylakçılık oranının sene sonu bakımından yüzdelik 10,8 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. 2023 yılında ise avarelik oranının yüzde 10,4’e gerilemesi beklenmektedir.

Önümüzdeki üç almanak süreçte istihdamın yıllık ortalama 890 bin emanet civarında artacağı ve işgücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen aylakçılık oranının önümüzdeki dönemde bir tane haneli rakamlara gerileyeceği öngörülmektedir.”

???????(Sürecek)

???????

Share: