Rize’de dirayetli öğreticiler atıkları ekonomiye kazandırıyor

Rize’bile bire bir ekip kadın yordamlı öğretici, güpür parçaları, masnu poşet, öz çöpü ve darı yaprağı kabilinden atıkları geçmiş ip haline getiriyor arkası sıra üstelik geleneksel yöntemle dokuyarak elbise, çanta ve kilime dönüştürüyor.

Çayeli El Yetişek Merkezi Müdürlüğünde kestirmece iki sene evvel Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde hayat boyu öğrenme kurumlarında “gabi transformasyon” ve “liyakatsiz atılan” temalı eğitim bilimi ve farkındalık çalışmaları başlatıldı.

Bu kapsamda çevrimli öğreticiler atıkları değerlendirerek, satışa sunulacak mahsulat hazırlıyor.

Çayeli Umum Yetişek Merkezi Müdürü Handan Yelkenci, AA muhabirine, “Akim Atılmış Projesi”ni ilçenin arz eski dokumacılık kültürü olan kasnakla nesiç işine infaz etmek amacıyla mesai yürüttüklerini söyledi.

“Rastgele şeyi dönüştürebiliriz”

Ara Sıra atık malzemelerden hazırladıkları ipi, kasnakla dokuyarak sergi haline getirdiklerini anlatan Yelkenci, projeyi Çayeli Belediyesinin katkılarıyla, “Annesinin Sandığı Kızına Alet Olsun” adlı say ile bile büyüttüklerini ifade etti.

Yelkenci, sonunda tek şeyi atmadan değerlendirme imkanı bulduklarını tabir ederek, “Torba, çay atığı ve mısır yaprağını değerlendirmeye başladık. Her evde, rastgele özdek değerlendirilmeli. Poşetler çokça makro, doğada kaybolmuyor ve bu şekilde değerlendirmeliyiz. Herhangi Bir şeyi dönüştürebiliriz, yoksa doğayı kaybedebiliriz.” dedi.

Projeye iki sene ilk başladıklarında bu aşamaya geleceklerini hayalet de etmediklerini dile getiren Yelkenci, dolgunca ayrımsız yere geldiklerini belirtti.

Yelkenci, “Şu anda üretime, satışa döndük. Sıfır atılmış düşüncesiyle elde ettiğimiz ürünleri satışa bile çevirdik. Familya hanımları ve mahir öğreticilerimiz yaptıkları ürünlerle konuşu idrak sağlıyor. Atmıyorlar, kazanca çeviriyorlar.” diyerek konuştu.

“Bakir şeyler üretmeye çalışacağız”

Projeye katkı sunan becerikli öğreticilerden Beyhan Şuşoğlu Nazik, mısır yaprağını kumaşa dönüştürdüklerini belirtti.

Bu kumaşı iskemle, resim yapımında değerlendirdiklerini anlatan Büyük, “Akim Atılan Projesi”ne en son düzeyde katkı sunmak istediklerini söyledi.

Büyük, fuarlarda ürünlerinin beğeni gördüğünü dile getirerek, “Akdarı yaprağından çanta, şezlong yaptık. Çokça beğenildi ve sattık. Havale alıyoruz. Sonunda elan evvel çöpe attığımız ürünlerden ailemize katkıda bulunuyoruz. Maddesel kazanç sağlıyoruz ve sağlamaya bitmeme edeceğiz. Yeni şeyler üretmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Atılmış poşetlerden 10 günde çanta yapıyorlar

Bilge Güngör, doğanın atıklarla kirletildiğini gördüğünde üzüldüğünü belirtti.

“Doğanın bize ihtiyacı bulunmayan, bizim doğaya ihtiyacımız var.” diyen Güngör, yıllardır doğadaki atıkları lacerem değerlendirebileceğini düşündüğünü tabir etti.

Güngör, poşetle silecek, çanta, sergi, giysi dokuduğunu anlatarak, bozuk güpür parçalarından üstelik kullanılmamış elbiseler hazırladığını aktardı.

Ürettikleri ürünlerin çokça değerli olduğuna meni eden Güngör, şöyle konuştu:

“Bizim ürettiğimiz mahsulat hiçbir yerde namevcut, tek yerden satın alamazsınız. Hep farklı, zata mahsus oluyor. Cümle kendisini henüz özel hissediyor bu giysilerle. Söz Gelişi aynı çanta üzere 2-3 dönüş torba topluyoruz. Bunları yıkama, likidasyon, kesme aşaması bir haftayı buluyor. Poşet çantayı rafa görmek, dokumasıyla 10 günü buluyor.”



Share: