UNESCO’nun ekin miras listesinde kayran düz Ballıca Mağarası’na ziyaretçi akını

UNESCO’nun ekin bırakıt listesinde düz alan Ballıca Mağarası’na ziyaretçi akını

TOKAT – Dünyanın yeryüzü büyük ve bildirme görkemli mağaralarından birisi olan Ballıca Mağarası yaz tatili nedeniyle adeta vatandaşların akınına uğradı.

Tokat’ın Alım Satım ilçesinde kâin Ballıca Mağarası tatilcilerin flaş mülakat mekanları ortada düzlük alıyor. Kasaba memleket ve ilçelerin beraberinde hezel yaz tatili için Tokat’a gelenler mağarayı üstelik mülakat etmeyi ihmal etmedi.

Ballıca Mağarasında Kösemenlik eden Mehmet Ülkü, mağara üzerine şu bilgileri verdi:

“Ballıca Mağaralarında ilk araştırmalar 1993 yılında Prof. Dr. Payidar Canikli ve ekibi yoluyla başlatıldı ve 1994 yılında haritası çıkartıldı. 1995 yılında acun ve devlet turizmine açıldı. Bu in 2007 yılında zevk parkı zar edildi ve bura Türkiye’de mevcut 32’inci beğeni parkıdır bura. Ballıca Mağarası 2019 yılında ise Unesco’nun bırakıt listesine girdi. Bu mağara çok ayrımlı, Soğan sarkıtlarıyla göz dolduran ayrımsız mağara. Ender tanıdık bu karstik yapılar ayrı aynı ehemmiyet katıyor. Ballıca Mağarası ister dar içinden gerekse sıkı dışından ağır sıklet ayrımsız ziyaretçi akışına eş. Ballıca Mağarasına tahminî 15 yıldır astım, KOAH, dalgı problemi olan hastalarımız geliyor. Bu hastalarımız in içerisinde tedavi görüyor. Buradaki müvellidülhumuza seviyesi dışarıda bulunan oksijenle aynı ama burada mevcut müvellidülhumuza anne kayadan filtrelendiği üzere elan temiz. Mağara içerisinde akman ayrımsız oksijen var.”

“hafta arası 400-500 emanet, hafta sonları 800-1000 yaşama musahabe ediyor”

İşletme sahibi Necmettin Bahçeci, hafta sonları kısaca bin kişiyi ağırladıklarını belirterek, “Mağaramız sabık yıl tadilattan muhit kapatıldı, bu sene Ağustos ayının 8’inde tekrar ziyarete açıldı. Mağara bu kapatmadan ortalık kendini yenilemiş oldu. Ayrıca Ballıca Mağarası Tokat’ımız ve ülkemiz üzere nazik ehemmiyet taşıyan benzeri mağaradır ve burası bir dünya mirasıdır. Buraya hem erbap çıkmamız gerekiyor hem birlikte gözümüz gibi korumamız gerekiyor. hafta arası 400-500 emanet, hafta sonları 800-1000 gönül mülakat ediyor” dedi.

“KOAH ve soluk darlığı çeken hastalarımız buraya gelsinler”

Ballıca felah arayan 61 yaşındaki KOAH hastası İbrahim Büyüktunç, “7 yıldır KOAH hastasıyım. Ballıca mağarasını haddinden fazla övdüler, 4 ahit içerisinde haddinden fazla faydasını gördüm. Ilkin ilacımı günde 4-5 öğün kullanıyordum demincek bu sayı 2ye düştü. KOAH ve nefes darlığı calip hastalarımız buraya gelsinler. Bura beribenzer dünya harikası” dedi.

Share: