Uzmanı bakterilere cebin uyardı: “Beta, damlacık tarafından bulaşıyor”

– Uzmanı bakterilere karşı uyardı: “Beta, damlacık eliyle bulaşıyor”

Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Tanır:

“Enfeksiyondan tevakki etmek amacıyla maske kullanılmalı”

KAYSERİ – Acıbadem Kayseri Hastanesi Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Tanır, beta bakterisinin ahali ortada kusurlu tıpkı kullanımla beta virüsü yerine tanındığına dikkat çekerek; “Beta virüs değil, bakteri kaynaklı benzeri enfeksiyondur” dedi. Beta bakterisinin bulaşan olduğunu belirten Dr. Tanır, “Çağa ve çocuklara andıran temastan ve kapalı ortamlardan kaçınmak, peçe vira etmek gerekiyor” diyerek konuştu.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Tanır, ‘Beta virüs’ adıyla mezkûr hastalığın bakteri kaynaklı olduğunun altını çizerek; “Öncelikle beta virüs değil, bakteridir. Yalnız ahali arasında hele de kışın ağır sıklet enfeksiyon salgınlarını gördüğümüz üzere ‘beta virüsü’ şeklinde bir alacak oluştu. Bu ayrımsız bakteri enfeksiyonu, streptokok enfeksiyonudur, bir zümre bakteridir. Ilmî ismi, Beta hemolitik Streptococcus pyogenes’tir ama gen olarak beta şeklinde biliniyor. Şita salgınlarının tersine bu bakterilerle olan ayrımsız enfeksiyon. Arka solunum yolu hastalıklarından biridir. Bademcikte ve peş teneffüs yollarında enfeksiyona nöbet dil. O yüzden, argıt ağrısı yoğun tanıdık belirtilerin başında gelir” dedi.

“Damlacık vasıtasıyla bulaşıyor”

Beta bakterisinin etken olduğu enfeksiyonun dağ, bulantı, mafsal ağrısı ve iştahsızlık belirtileri verebileceğine değinen Dr. Tanır, “Bademcik iltihabı şeklinde belirgi verir. Çığlık, derbent ağrısı, halsizlik, gücenme gene eklem ağrısı, bulantı ve iştahsızlık cins çocuklarda? dedi. Hastalığın bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Tanır ‘Nefes marifetiyle ve damlacık vasıtasıyla bulaşır. Sarılmalarla, öpmelerle ve benzeri sınıfta, yetiştirme yurdu zarfında, ekol çağı çocuklarda kesif görebiliyoruz bu enfeksiyonu” diyerek konuştu. Çabuk beta testleri veya geçit kültürü ile tanılama konulabildiğini rapor eden Dr. Tanır, bu enfeksiyonda koku değerlerinde beyaz küre ve akut safha reaktanlarının yüksekliğinin belirleme edilebildiğini söyledi. Dr. Tanır, enfeksiyon tedavisinde antibiyotiğin mecburi olduğunu hatırlatarak, genellikle yaklaşık 10 günce antibiyotik tedavisi ile yahut biricik doz depo penisilin iğnesi ile otama yolunu yeğleme ettiklerini dile getirdi.

“Çocuklara haddinden fazla sarılıp öpmemeli”

Genellikle 3-5 gözyaşı arası çocukluk döneminde kesif görülen bu enfeksiyondan sakınmak üzere öncelikle peçe oturmak gerektiğinin altını çizen Dr. Tanır; “Okullarda ise gene sınıfları havalandırmak, şita aylarında salgınların olduğu dönemlerde sadık ortamlara çok yoğun girmemek ve çıktı belirtik çekicilik etkinlikleri düzenlemeyi öneriyoruz. Erkân dahi çocukları çok sarılıp öpmemeli, çokça yakın temasta bulunmamalı ve hele bebeklere alın mesafeli durulmalı” dedi.

Share: