“Zafiyet, usanç, anemi kolorektal kanserinin habercisi olabilir”

Kolorektal kanserine (bastırık iç kanseri) ait izah fail Prof. Dr. Ahmet Bilici “Kolorektal amansız hastalık ilerleyip araz vermeye başladığında bağırsak hareketlerinde farklılık, makattan nezif, arıklık, bezginlik ve kansızlık bulguları görülebilir. Bu nedenle erken kişileştirme kolorektal kanser tedavisinde çokça önemlidir. Metin bireylerin 45 yaşından sonraları 10 yılda bir kolonoskopi ve yılda ayrımsız yol dışkıda muamma nefes testi yaptırması önerilmektedir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Bilici, 4 Küçük Ay Dünya Kanser Günü kapsamında kolorektal kanserlere ilgili eke uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Bilici “Kolorektal kanser tehlikeli olanaklı. Amma bunu tedavi etmenin bir nice yolu vardır. Kolorektal amansız hastalık evvel başta değme belirti vermeyebilir. Şikayetlere sebep olduğunda çöz hareketlerinde ve alışkanlığında başkalık, makattan kanama, kilo kaybı, kansızlığa vabeste halsizlik, bezginlik yahut nefes darlığı görülebilir. Erken kişileştirme kolorektal kanser tedavisinde önemlidir. Bu nedenle dimdik bireylerin 45 yaşından sonraları 10 yılda benzeri kolonoskopi ve yılda tıpkı defa dışkıda adsız soluk testi yaptırmalıdır” diyerek konuştu.

“KİŞİYE HUSUSI TEDAVİ PLANLANMALI”

Kolorektal kanserinin tedavisi sonrası hastaları bekleyen süreci Prof. Dr. Alim, şu şekilde açıkladı:

“Çoğu kolorektal kanser türü 3 yöntemle tedavi edilir. Er dönemde kişileştirme edilen hasalarda cerrahi kendisine kolonun veya rektumun kanserli kısmını çakmak için yapılan cerrahi müdahale ve sonrasında hastanın evresine bakarak kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanır. Ameliyattan sonra hastaların sunu çok merak ettiği molekül vücudunun çarkıt haline gelip gelmeyeceğidir. Bu hangi tür bire bir ameliyat geçireceğinize bağlıdır. Ancak, çoğu er dönemde teşhis alıp cerrahi geçiren tutkun normal yaşamına devam ayar. Otama tamamlandıktan bilahare doktorunuzu beş altı sene süresince zaruri arama tetkiklerini yaptırmak ve taharri gayeli makul görülen aralıklarda görmelisiniz. Doktorunuz antrparantez can kuşu haliniz, stres düzeyiniz, eşeysel yaşamınız, yeme ve egzersiz alışkanlıklarınız ve tedaviyi bitirdikten sonradan yaşayabileceğiniz değişik mesail hakkında sizinle konuşacaktır.””RASTGELE BİREYDE TEDAVİ YÖNTEMİ, TÜRÜ VE SÜRESİ FARKLIDIR”

Prof. Dr. Alim, “İleri evrede tanılama konulan hastalarda bile artık çokça balaban gelişmeler kaydedildi” diye niteleyerek, “Kimi mutasyon analizleri yapılarak kişiye has özge ifadeyle akıllı deva adı verilen tedaviler ile birlikte kemoterapi kullanılarak tedavide çokça kocaman başarılar elde edilebilmektedir. Seçme bireyde bu tedavilerin yöntemi, türü ve süresi ayrımlılık göstermektedir. Burada tedavi başarısı üzere sunu majör yasakçı doktorunuzun uyguladığı tedavi ve önerileri dışına çıkmamaktır” ifadelerini kullandı.

– İstanbul

Share: