44 çevrim önce göreve başlayan İngiltere Başbakanı Liz Truss, istifa etti

İngiltere’üstelik 44 çağ ilk yeni hükümet müesses ve Lizz Truss başvekil adına göreve başlamıştı. Fakat ülkedeki çizi, yeni hükümetle üstelik düzelmedi, akse ve kargaşa günden güne büyümeye devam etti.

EKONOMİ POLİTİKASI KARARI ONA OLAN GÜVENİ SARSTI

Truss, başvekil sıfatıyla verdiği ve berenarı bile kısa sayılabilecek ilk demecinde ulusal iktisadi sorunları merkeze aldı. Mutluluk çapında daha aşkın istihdam oluşturmaya ve yatırıma gerekseme olduğunu, iktisadi reformlar ve vergi indirimleri üzerinden hesaplı tahaccüm sağlamayı hedeflediğini belirterek, erke faturalarıyla başa çıkmak ve erke arzının güvenliğini ulaşmak amacıyla harekete geçeceğini söyledi. Fakat Truss’ın piyasalarda nazik çalkantıya nöbet açan iktisat politikasından “U dönüşü” yapması, ülkede Başvekil’a olan güvenin sarsılmasına amil oldu.

MALİYE BAKANI İSTİFA ETMİŞTİ

Bu gelişmelerin peşi sıra istifası maksut Truss hükümetinde Maliye Bakanı olan Kwasi Kwarteng’in görevinden alındığı bildirildi. Kwarteng, Twitter’dan paylaştığı ve Liz Truss’a hitaben yazdığı mektubunda, görevinden alındığını doğruladı. Maliye Bakanı namına görev yapmanın ayrımsız saygınlık olduğunu dile getiren Kwarteng, “Başarınız bu ülkenin başarısıdır ve size bereketli dileklerimi iletiyorum.” ifadesini kullandı. Böylecene, 38 dönem görevde kalan Kwarteng, “İngiltere’üstelik 1970’ten bu yana bildirme bodur müddet fariza fail Maliye Bakanı” oldu.

İÇİŞLERİ BAKANI ZEHİR KEMAN SÖZLERLE GÖREVİ BIRAKTI

Bu sabah da Truss’ın 43 ahit önce atadığı İçişleri Bakanı olan Braverman görevini bıraktığını duyurdu. Braverman, Twitter’dan paylaştığı istifa mektubunda, ferdî e-postasını kullanarak resmi benzeri vesika gönderdiğini ve kuralları beceri namına ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Suella Braverman, “Yazık yapmamış kadar kalkmak, yaptığımızı bütün göremiyormuş kabilinden devam etmek ve her şeyin sihirkâr şekilde düzeleceğini ümit etmek ağır bire bir siyasa değildir. Bire Bir vebal yaptım, sorumluluğu akseptans ediyorum ve çekilme ediyorum.” ifadesine saha verdi. Mektubunda, ayrıca, Truss hükümetinin gidişatı üzerine endişeleri olduğunu vurgulayan Braverman, hükümetin seçmenlere vaatlerini hesabına getirmediği değerlendirmesinde bulundu.

GÖREVİ BIRAKTI

Truss ise yaşanan kaosun devam etmesi üstüne bugün kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Görevinden incizap ettiğini tamlayan Truss, “Kararımı Kral Charles’a bildirdim. Bu sabahleyin 1922 Komitesi başkanı Sir Graham Brady ile görüştüm. Önümüzdeki hafta içinde tamamlanacak bire bir liderlik seçimi olacağına karar verdi. Bu, mali planlarımızı realizasyon ve ülkemizin iktisadi istikrarını ve ulusal güvenliğini koruma amacında kalmamızı sağlayacaktır. Halefim seçilene büyüklüğünde Başvekil namına kalacağım.” ifadelerini kullandı.

Share: