2 bin 500 yıllık Bitlis Kalesi’nde yıpranmamış surlar ve tutum yolları yapılıyor

2 bin 500 yıllık Bitlis Kalesi’nde kullanılmamış surlar ve gidiş yolları yapılıyor

BİTLİS – Bitlis şehir merkezinin tam ortasında vadi alan ve 2 bin 500 almanak tarihe sahip Bitlis Kalesi’nde yıpranmamış surlar ve reviş yolları yapılıyor.

Ekin ve Turizm Bakanlığınca yürütülen icraat çerçevesinde 2 bin 500 yıllık kalenin az taşlarının tamamlanması ve 2 ezgi terası ile tutum yolunun yapımına başlandı. Kalenin çeşitli kısımlarına ahşaptan yapılacak olan yol yolları sebebiyle kaleyi ve site merkezini almak isteyen vatandaşlar buradan kuş bakışı Bitlis’in tarihini seyredebilecek.

Bitlis Kalesi’nde yapılan çalışmaları yerinde inceleyici Ilbay Oktay Çağatay, kuzey surlarındaki yenileme ile ziyaretçiler amacıyla yapımına başlanılan gidiş yolu çalışmaları üzerine hikmet aldı. Ilbay Çağatay, gazetecilere yaptığı açıklamada, şehrin ortasında bulunan 2 bin 500 yıllık aynı kalenin noksan taşlarının tamamlanması ve kalede 2 davranış terası ile gidiş yolunun yapımına başladıklarını söyledi. Kalede hesaplı kazı bilimsel kazıların ince sürdüğünü anlatan Vali Çağatay, “Bu süreçte kalemizin ziyarete açılabilmesi ve vatandaşlarımızın refahlı gezebilmeleri üzere ahşaptan yürüyüş yolu yapıyoruz. Ahşap üslup yolundan tutum terasına vasıl vatandaşlarımız, kullanılmamış ıslahat edilmiş deresini, eke ulus bahçemizi, tarihi 1500’lü yıllara uzanan 10 tarihi köprümüzü, gene 1500’lü yıllara uzanan hamamımızı, hanlarımızı ve 700’lü yılların ortalarında işlenmiş tarihi Ulu Camimizi bile buradan izleme fırsatı bulacak. Bitlis büyük bire bir şehir haline geldi. Muhteşem şehrin kalbinde dahi Bitlis Kalemiz saha alıyor. Bütün vatandaşlarımızı önümüzdeki baharat aylarından itibaren Türkiye’nin bakir gözdesi ve yıpranmamış destinasyonunu görmeye ve bu güzellikleri gelişigüzel yaşamaya nida ediyorum” dedi.

Kalenin derece derece yıprandığını belirten Çağatay, kalenin ön kısmında yenileme çalışmalarının yapıldığını art tarafında bile tabiat şartlarından yağlık göçme ve azalma yaşandığını kaydetti. Çağatay, “Elimizdeki rölöve projelerle muallel taşların tamamını yenileyerek burayı bilcümle tıpkı kermen haline getiriyoruz. Önümüzdeki sene bu restorasyonu tamamlayacağız. Yol yolu ve tutum teraslarını bu yılın sonuna kadar bitiriyoruz. Vatandaşlarımız kaleyi bu sene şen şekilde seyran imkanı bulacaklar” diye niteleyerek konuştu.

Share: