4 buçuk milyon aşılı yem havadan doğaya bırakıldı

4 buçuk milyon aşılı yem havadan doğaya bırakıldı

Tilkiler açıktan aşılanıyor

225 bin kilometrelik ormanlık ve kırsal alanda açıktan aşılama çalışması yapıldı

NEVŞEHİR – Ekincilik ve Orman Bakanlığı eliyle kudurmuş hastalığı ile savaşım üzere Avrupa Birliği destekli ‘Türkiye’de Kuduruk Hastalığının Kontrolü’ projesi çerçevesinde açıktan ilkah uygulaması yapılıyor. her bir aplikasyon döneminde 4,5 milyon nüsha aşılı yem kullanılarak, 225 bin kilometrelik ormanlık ve rustik alanda havadan ilkah çalışması yapıldı.

Eksi 24 derecede dondurulan yemler seçme 40 metrede benzeri uçaklardan doğaya bırakılıyor. Kısaca 10 kilometreden kasem kokusunu düzlük tilkiler, yedikleri yemlerin süresince mevcut kapsüllerdeki aşılar eliyle ağızcıl yerine aşılanmış oluyor. Aşı çalışması üzerine açıklama fail Tarım ve Orman Nazır Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye genelinde akur vakalarının yapılan bu emek ile sıfıra indiğini açıkladı. Icra Vekili Yardımcısı Gizligider; “Ekincilik ve Orman Bakanlığı adına sonuç üç yıldır Avrupa Birliği destekli yürüttüğümüz benzeri proje. Tilkiler tarafından kudurmuş hastalığının yayılması söz konusu. Bu hastalığın yayılmasını çelmek üzere modern adına havadan telkih uygulaması yapıyoruz. Aşı çalışmaları şuan Kapadokya Hava Limanından bitmeme ediyor. Şuan itibariyle kuduruk vakasında başarısız durumdayız. Haddinden Fazla tetik ve müdebbir olmamız gereken tıpkısı konu. Geçmişte alçak süreçlerin yaşandığı az buçuk dilimini yaşadık. Bu nedenle yapılan himmet aynalı bire bir hareket ve esaslı ayrımsız mücadele” şeklinde konuştu.

Ekincilik ve Orman Bakanlığınca karışık hayatında kudurmuş hastalığı ile uğraş için, daha evvel 2008-2010 tarihlerinde yapılan ağızcıl ilkah çalışmalarının devamı niteliğinde Avrupa Birliği destekli olarak, ‘Türkiye’de Akur Hastalığının Kontrolü Projesi’ 2014 yılında uygulamaya başlatılan projeye 2022 yılında de devam ediyor. Edinilen bilgiye bakarak proje çerçevesinde melez hayatı kaynaklı kuduz hastalığının ağırbaşlı namına görüldüğü 105 bin kilometre alanda 2014-2015-2016 yıllarında senede bir defa kalkmak için alarga telkih çalışması yürütüldü. Rastgele aşılama kampanyasında tilkilere yönelik 1 milyon 890 bin sayı telkih biati alarga atıldı. 2019 yılı sonbahar telkih kampanyası, Avrupa Birliği Projesi çerçevesinde aşılanmamış hayatında kuduruk hastalığının arama edilebilmesi amacıyla; 3 sene süreyle, yılda 2 el tutmak amacıyla toplanmış 6 aplikasyon yapıldı. beher aplikasyon döneminde 4,5 milyon skor aşılı ağızotu kullanılarak, 225 bin kilometrelik ormanlık ve kırsal alanda alarga telkih çalışması yapıldı. bahis konusu proje ile hastalığa duygun zooloji bir anda muaf arkaç getirilerek, yerli hayvanlar ile utangaç avlu arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanıyor. Anılan proje çerçevesinde 19 Ilk Teşrin 2022 tarihinde başlanılan kampanya Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Görgülü, Denizli, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Kütahya, Yardımcı, Ankara, Aksaray, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Samsun, Konya, Amasya, Bursa, Mersin, Karaman, Niğde ve Antalya kalkmak amacıyla bütün 31 ilde gerçekleştirilecek.

Havadan aşılama çalışması 19 Ekim 2022 tarihinde Tokat Havalimanı kullanılarak yapılmaya başlanmış olup, halen Nevşehir Kapadokya Hava Meydanı kullanılarak havadan aşılama çalışması devam ediyor

Share: