Ceyhan Nehri’nde tanıdık balık ölümlerinin nedeni araştırılıyor

Adana’üstelik, Ceyhan Nehri’nde görülen balık ölümleriyle ait tetkikat sürüyor.

Adana İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile İl Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin, Ceyhan Nehri’nin tarz Yüreğir ilçesi Esenler Mahallesi’nden geçtiği bölümde ayrımlı türdeki çokça sayıda balığın ölmüş olarak kıyıya vurmasıyla ilişik başlattığı çalışmalar bitmeme ediyor.

Yetkililerin, sudan ve ölmüş balıklardan aldıkları numunelerin sonuçları bekleniyor.

-“Bölgede çokça ağır analizlerin yapılması gerekiyor”

Çukurova Üniversitesi Akarsu Ürünleri Fakültesi Akarsu Ürünleri Asıl Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, AA muhabirine, balık ölümlerinin görüldüğü nehirde akarsu seviyesinin dahi düştüğünü belirtti.

Nehirdeki balık ölümleriyle ilgili görüntülerde, çok korkulu miktarda içerisinde kimyevi bulunduğu hesap pusulası edilen atılan su boşaltımının olduğuna değinen Gündoğdu, şöyle bitmeme etti:

“Bu atılan suyun kaynağının, tıpkısı uran bölgesinin arıtma tesisinin sorti suyunun döküldüğü yerde olması, ‘Acaba bu akarsu arıtılmadan mı boşaltıldı?’ sorusunu akıllara getiriyor. Bunların hepsini tercüman olmak üzere bölgede haddinden fazla ağır analizlerin yapılması, denk toplanması ve incelenmesi gerekiyor. Hele ne nev kimyasalların bulunduğunun tespit edilmesi gerekiyor.”

Gündoğdu, bölgeden zirai gayeli kullanma suyu da çekildiğini belirtti.

Yeterli düzeyde arıtılmadan yapılacak atılan su boşaltımının bölgedeki zirai üretimi de etkileyeceğini savunan Gündoğdu, şunları kaydetti:

“Doğu Akdeniz kıyılarımızda, nehirlerden kaynaklanan atık akarsu deşarjının yoğunluğu bölgede alçak aynı pislik meydana getiriyor. Bu yegâne başına Ceyhan Nehri’ndeki balıkların ölmesine değil, aynı zamanda çokça serbest aynı alanda hem denizel ekosistemi hem zirai alanları etkiliyor. Bu de azık zincirinin kimyasallarla kirletilmesi anlamına geliyor. Dimdik çevrenin gözetilerek endüstri faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Buna dair kanuni düzenlemeler yeterli. Yasal düzenlemelerin kontrollerle ve yaptırımlarla beraber uygulanması, henüz bilahare meydana gelebilecek bu zümre problemlerin engellenmesi açısından işletilmesi gerekiyor. aksi hâlde tığ bu sorunları esasen gine görmek yerinde kalabiliriz.”

Sudan ve balıklardan numuneler alınmıştı

Ceyhan Nehri’nin forma Yüreğir ilçesi Esenler Mahallesi’nden geçtiği bölümde, farklı türdeki çokça sayıda balık ölü namına kıyıya vurmuştu. Durumun bildirilmesi konusunda, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile İl Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce, balık ölümlerinin görüldüğü bölgede tetkik başlatmış, sudan ve ölmüş balıklardan numune almıştı.

Share: