2500 yıllık tabutun kapağı açıldı! Görenler gözlerine inanamadı

Büyük bire bir tarihe topluluk olan Mısır’üstelik, yüzyıllar boyu hüküm süren uygarlıklardan oldukça zengin ayrımsız bırakıt kaldı. Günümüzde halen bitmeme eden hafriyat çalışmalarında, sıkça tarihe baştan şahitlik ediyoruz.

HEYECANLI KEŞİF

Son adına Darı’üstelik arkeologlar, 2500 sene evvel mühürlenmiş sakat aynı tabutu açtı. Oldukça amatör ayrımsız kalabalığın önünde açılan imamkayığı, hem oradakilerin hem de videoyu izleyenlerin heyecanlanmasına sebep oldu. Tabutun içerisinde düzlük alan mumya ve salondakilerin heyecanı anbean görüntülendi.

ANTİK DÖNEME IŞIK MARKAJCI BÖLGE

Öte yandan Mısır’ın Giza kentinde vadi kayran yüzlerce yıllık tarihi Sakkara bölgesi, içre barındırdığı yapılar, kraliyet mezarlıkları ve Zoser piramidi ile ülkenin antik dönemine çırağ tutuyor. Darı Turizm Bakanlığı’nın resmi genel ağ sitesinde kayran alan bilgiye göre, Giza kentinde bulunan tarihi Sakkara bölgesi, antik Mısır’a ilişik tarihi eserlerin şişman ayrımsız çoğunluğuna ev sahipliği yapıyor. Antika Darı’bile yerleşim alanı adına beğenilen ve kraliyet mezarları, ibadethane ve aşağılık piramitlerin bulunduğu tarihi Sakkara bölgesi bulutsuz albeni müzesi kendisine akseptans ediliyor.

KRAL MEZARLARI, TAPINAKLAR…

Ülkenin eski başkenti Memphis’te yaşayanların defnedildiği, değişik asırlara raci kraliyet mezarlıkları, ibadethane ve sıradan piramitlerin bulunduğu Sakkara bölgesinde, M.Ö. 2700’lü yıllarda yapıldığı hesap edilen Zoser Piramidi üstelik kayran alıyor. İsmini M.Ö. 27’nci yüzyılda Darı’da hâkimiyet süren 3. Firavun hanedanlığına mensup Kral Zoser’den düz Zoser Piramidi, Mısır tarihinde taş bloklardan düz yazı edilen önce ve genişlik şişman taş çatı piramidi kendisine biliniyor. Merhale piramidi olarak da adlandırılan Zoser Piramidi’nin birlikte bölgede, 5. ve 6. Firavun hanedanlığına mensup bazı kralların mezarları, tapınak ve mübarek efsanevi mezarlığı bile bulunuyor.

YENİ KEŞİFLER SÜRÜYOR

Darı Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı vasıtasıyla cemaziyelevvel yapılan kayıtlı açıklamada, arkeolojik hafriyat çalışmalarının detaylı zamandır sürdüğü tarihi Sakkara bölgesinde, M.Ö. 500’lü yıllara dayandığı adisyon edilen 250 mumya ile 150 yontu bulunduğu belirtildi. Kâin gömütlerin arkeolojik hafriyat çalışmalarının başladığı 2018’den bu yana Sakkara bölgesinde yapılan genişlik balaban keşif olduğu rapor edildi. Açıklamada ayrıca 250 ahşap yapımı renkli tabuttaki mumyaların ongun korunduğu kaydedildi.

“ÖLÜLER KİTABI”NIN PARÇASI OLDUĞU TAHMİN EDİLEN PAPİRÜS BULUNDU

Öte yandan 250 mumyanın bulunduğu mezarlardan birinde “Ölüler Kitabı”ndan bazen bölümler içerdiği anlayış edilen bir de papirüs keşfedildi. Mısır Turizm Bakanlığı’na bağlı Tarihi Asar Faziletli Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, kâin papirüsün gerekli araştırmaların yapılması üzere Kahire Müzesi’ndeki laboratuvara gönderildiğini aktardı. M.Ö. 1550 ile M.Ö. 50 yılları ortada ölülere sefer gösterdiğine inanılan dini ibareler içeren “Ölüler Kitabı”, antika Darı’bile cenaze törenlerinde makbul dini bir pusula kendisine biliniyor.

UNESCO’DA DA TESCİLLİ

Antika Akdarı’ın firavun hanedanlıkları, sakat Palikarya ve Roma imparatorluğu döneminden dahi mütezayit eserlere sülale sahipliği özne ve berrak çekicilik müzesi namına akseptans edilen Sakkara bölgesi, 1979 yılından bu yana UNESCO Acun Bırakıt Listesi’nde meydan alıyor.

Share: