‘Bilge Ana’ Mevlüde Canlı, acısını kalbine gömdüğü evlatlarının yanına defnedildi

Almanya’nın Solingen şehrinde 1993’te ırkçıların yaktığı binada 5 yakınını kaybetmesine karşın acısını kalbine gömüp verdiği hazar mesajlarıyla ‘Bilge Ana’ kendisine tanıdık Mevlüde Gailesiz, vefatı sonrası getirildiği Türkiye’da memleketi Amasya’nın Yasmık köyünde serencam yolculuğuna dualarla uğurlandı.

Geçirdiği kalp krizi sonucu 79 yaşında hayata gözlerini yuman Mevlüde Dinç’in vefatı Almanya’daki Türkler ortada nazik üzüntüye neden oldu. Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhur Reisi Frank- Walter Steinmeier, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un üstelik olduğu birçok siyasi ve sivil cemiyet kuruluşu temsilcisi mesajlarıyla üzüntülerini paylaştı.

“Solingen Faciası” adına tarihe geçen olayda, Solingen’üstelik 29 Mayıs 1993’te ırkçıların ateşe verdiği binada Gürsün İnce (27) ve Hatice (18), Hülya (9) ve Saime Tendürüst (4) ile Gülüstan Öztürk (12) birey vermiş, yakalanan dört saldırgandan biri 15 yıl, gayrı üçü 10’ar sene hapis cezası almıştı. Faciada iki kızı, iki torunu ve tıpkı yeğenini kaybetmesine karşın olaydan Alman halkını mesul tutmayıp sergilediği tutumla ülkede barışın, uyumun ve hoşgörünün sembolü haline gelen Tendürüst, “Dağ benim acım. Ölene kadar devam edecek. Fakat iyi olalım. Birbirimize merbutiyet, ürkmek gösterelim. Birbirimizi incitmeyelim. Evcil yabancı demeyelim. Tığ bu ülkenin parçasıyız” demişti.

Cenaze törenine Dışişleri Nazır Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Eş ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, AK Parti Ekip Başkanı İsmet Yılmaz, AK Fırka Umumi Başbuğ Yardımcısı Efkan Alabalık, Amasya Şehremini Mehmet Sarı, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ve özge yetkililer üstelik katıldı. Mevlüde Güre’in eşi Durmuş Dinç, oğlu Kamil Zinde’e başsağlığı dilediler.

DÜRÜST Tümen Ekip Başkanı Yılmayan, “Türk kadını, annesi nasıl olur? Sunma yumruk durumda birlikte evlatlarına, ailesine ne mesajı vermesi gerektiğini biz Mevlüde bacımızdan gördük. Nefret ve kini değil, bağlılaşım dilini, sevgi dilini bittabi çoğaltırız Mevlüde annemize baksınlar” diyerek konuştu.

Kardeşleri bile Mevlüde Canlı’in Almanlara cebin herhangi bir devir içten yaklaştığını söyledi. – AMASYA

Share: