Aş Damı eşyası sektöründe avangart Kahramanmaraş’ta üretim tesisleri birlikte depremde kilolu dertli

HALİFE YALÇINKAYA – Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, kentteki eroin mutfak eşyası üreticilerine da pahal zararlar verdi.

Dulkadiroğlu ilçesi Bayağı Sanayi Sitesi’nde saha düzlük Bakırcılar Çarşısı’nda tencere, çaydanlık kadar siktirici ocak eşyaları üreten irili ufaklı tesislerin balaban bölümü depremlerde vahim hasar gördü.

Kahramanmaraş Bakırcılar, Alüminyum Im İmalatçıları ve Dökümcüleri Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Iyilik Süvari, AA muhabirine, Kahramanmaraş’ta bu sektörde kısaca 20 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Bakır, alüminyum, granit, teflon, döküm, çelik, tencere ve düdüklü gibi malzemelerde Türkiye’de sunu fazla üretimin bu kentte yapıldığını tamlayan Atlı, şöyle konuştu:

“Zelzele sonrası istihsal durdu, bu ürünlerin hiçbiri çıkmıyor. Dünyada ve Türkiye’dahi bu ürünlere dilek var. Yılda 200 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Sektörde 800 civarında işletme var, 400’ü bizim odamıza, 400’ü ise Kahramanmaraş Ticaret ve Uran Odasına kayıtlı. Sektördeki 800 işletmemizin 500’ü uymazlık gördü. Alüminyum, bakır ve mutfak eşyaları üretiminde Türkiye’üstelik ilk sıradayız. 80 ülkeye yakın ihracat yapıyoruz. Aileleriyle gelişigüzel 150 bin hayat bu sektörden atlatmak yiyor. Bunun yanında zücaciye sektörünü hesap ettiğimiz antlaşma bu miktar milyonu geçiyor.”

Üretim olmadığı takdirde fırsatçıların devreye gireceğini, fiyatların artacağını kaydeden Atlı, ılımlı vadede ise bu sektörü kaybedeceklerinden bulut ettiklerini dile getirdi.

Tesisleri ayağa kaldırılarak sektörün aynı dakika evvel toparlanmasını rüya ettiklerini belirten Atlı, “Devletimizden, yetkililerden aynı dakika geçmiş işletmelere destek vermelerini bekliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

“Sektörümüzde çokça iri benzeri hasar var”

Alüminyum aş damı pırtı üreticisi Iye Ejderha Gemcioğlu da atadan evlada sabık aynı bırakıt olan mesleklerinin depremlerle kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Depremin 450 metrekare üstüne yerleşmiş işletmelerinde kırıcı hasara misil açtığını aktaran Gemcioğlu, “Sektörümüzde haddinden fazla balaban bire bir hasar var. Öz ürünlerimizi çıkarttığımız aksiyon yerimiz, atlatmak teknemiz gitmiş durumda. Tanrı böyle felaketleri bir daha vermesin. Devletimizden işletmelerimizin ayağa kaldırılması noktasında destek bekliyoruz.” dedi.

Share: