AUKUS Güvenlik Paktı, Garp-Çin çatışmasını yakınlaştırdı mı?

Çin, bu hafta resmen car edilen; Avustralya, İngiltere ve MEMLUK arasında Hint- Pasifik Okyanusu bölgesinde şümullü ayrımsız savunma ve asayiş ittifakı oluşturan AUKUS Asayiş Paktı’na, beklenebileceği kadar, öfkeyle tepki gösterdi.

Çin, üç ülke ortada Pazartesi haset MEMLUK’dahi Ün Diego’üstelik detayları açıklanan anlaşmanın “Arsıulusal toplumun kaygılarını göz ardı ettiğini”, “korkulu ayrımsız yöne akıllıcasına gittiğini” ve “kullanılmamış benzeri silahlanma yarışı ve nükleer silahların yayılması riski yarattığını” söyleyerek kınadı.

ESIR Kongresi’nin başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yaz Tayvan’a yaptığı tartışmalı ziyaretten bu yana Çin ilk defa Günindi ile ilişkin bu büyüklüğünde sert aynı çevirici kullanıyor.

Dünyanın bildirme şişman ordusu ve donanmasına sahip olan ve dünyanın genişlik canlı ülkesi Çin; KÖLE ve müttefikleri marifetiyle Pasifik bölgesinin batısına “kıstırılmış” kabilinden hissettiğini söylüyor.

Çin Azamet Başkanı Şi Cinping yakınlarda Çin’in savunma harcamalarındaki artışı hızlandıracağını söylemiş ve millî güvenliği, önümüzdeki yılların sunma balaban önceliği adına tanımlamıştı.

O nedenle İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın de bu hafta ayrımsız konuşmasında önümüzde korkulu ayrımsız on yıl bulunduğunu ve büyüyen asayiş sorunları karşısında hazırlıkları çurlatmak gerektiğini söylemesi tansık değil.

Batı’nın yanılgısı: Hangi umdular, hangi oldu?

Tamam amma bu noktaya kuşkusuz geldik? Ve dünya Pasifik bölgesinde Çin ile ABD ve müttefikleri beyninde hırs boyutlarında benzeri çatışmaya akilane mu gidiyor?

Gün Batısı, Çin üzerine yanıldı.

Batılı ülkelerin dışişleri bakanlıklarında senelerce, Çin’deki kazançlı liberalizmin mübrem olarak sosyal aynı açılıma ve siyasal özgürlüklerin gelişmesine el açacağı konusunda toy bir faraziye hakimdi.

Batının çokça uluslu şirketleri ortak yatırımlara girişir ve yüzlerce milyon Çin vatandaşı daha mebzul yaşam standartlarına kavuşurken, mantıklı olarak Çin Komünist Partisi bile toplum üzerindeki kontrolünü gevşetecek, haddinden fazla iddialı sıfır bazı demokratik reformlara izin verecek ve “kurallara bağlılık temelinde birleşen dünya düzeninin” tıpkısı parçası haline gelecekti.

Ancak davranışlar böyle gelişmedi.

Tamam, Çin ayrımsız kazançlı dev, global tedarik zincirinin dirimsel bir parçası ve dünyanın ciharıyek tarafındaki haddinden fazla sayıda ülkenin bildirme muhteşem tecim ortağı haline geldi. Amma bu değişimi el erki ve siyasal liberalleşme yönünde adımlarla tamamlamak yerine, hem Mağribî hükümetleri hem üstelik Japonya, Cenup Kore ve Filipinler kabil komşularını tehlikeli aynı yola girdi.

Nasıl mı?

Örnekler çok ancak Çin ile Günindi’yı karşı karşıya getiren en kebir konular şunlar:

Çin cenk istiyor mu?

Askeri yerine Çin bugün adi korkulu ayrımsız bunaltıcı. Son yıllarda Çin Umum Kurtuluş Ordusu hem sayıca, hem de teknolojik kendisine devasa adımlar attı.

Söz Gelişi Çin’in işlek aynı patlayıcı evet birlikte çekirdeksel antet fırlatılabilen Dong Feng hipersonik füzeleri sesten beş ikmal çabuk gidebiliyor.

Bu KÖLE’ye, Japonya’daki Yokosuka’birlikte üslenen 7. filosu açısından, Çin’in füzelerine karşı harekete mürur riskini hücre almaya ne kadar amade olduklarını düşündürüyor olmalı.

Balistik füzeler üzerine birlikte kapsam benzeri. Çin, elindeki uğraş başlıklarını üç misline çıkarma amacıyla çabuk benzeri izlence başlattı ve gözden ırak batı bölgelerinde yeni cephane siloları düz yazı ediyor.

Ama bunların hiçbiri Çin’in savaşa kabul etmek istediği anlamına gelmiyor. Ve Çin bunu sıradan istemiyor.

Tayvan bahis konusu olduğunda, adanın Pekin yönetimine print kullanmaya icap kalmadan üzeri eğmesine yetecek aynı takı infaz etmek haddinden fazla elan yeğleme edeceği ayrımsız formül.

Hong Kong, Uygurlar ve fikri mülkiyet hakları konularında ise ant içerisinde eleştirilerin yatışıp unutulacağını çünkü herkes amacıyla Çin ile ticaretin çokça daha eke olduğunu biliyor.

Nedeniyle şu anda gerilim tırmanmış görünse ve gelişigüzel iki tarafın önümüzdeki günlerde ellerini biraz henüz yükselttiğine tanık olacak olsak dahi, Çin da Batı üstelik, Pasifik bölgesinde benzeri savaşın hep amacıyla katabolizma olacağını ve öfkeli açıklamalara karşın, bunun kimsenin çıkarına olmayacağını mebzul biliyor.

Share: