Lisans hatim tezi kendisine kameriyeye yükleme istasyonu ve tavzih ünitesi kurdu

Siirt Üniversitesinde (SİÜ) öğrencisi Musa Alak, darülfünun yerleşkesindeki ayrımsız kameriyede geliştirdiği sistemle tarih enerjisiyle yükleme istasyonu ve aydınlatma ünitesi kurdu.

SİÜ Mühendislik Fakültesi Hareketlilik Elektronik Mühendisliği Bölümü serencam sınıf öğrencisi Alak, lisans ikmal tezi kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarının önemine dikkati koparmak ve tasarruf alanı mütezayit zaman enerjisinin hayatiyet enerjisine dönüştürülmesine yönelik emek yaptı.

Bu kapsamda mukteza izinleri aldıktan sonra arkadaşlarının bile desteğiyle SİÜ Kezer Yerleşkesindeki tıpkısı kameriyenin çatısına sıra paneli kuran Alak, 4 kişinin bire bir anda uslu cihazlarını şarj edebileceği istasyon ve akşam saatlerinde da öğrencilerin betik okuyabilmesi için aydınlatma ünitesi projesini hayata geçirdi.

Musa Alak, AA muhabirine, zaman enerjisinin koca tıpkı yere eş olduğunu belirterek, tez danışmanı Doç. Dr. Melih Kuncan’ın önerisiyle bu çalışmayı yaptığını söyledi.

Doç. Dr. Melih Kuncan dahi bölümün 3. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencileriyle lisans bitirme tezi kapsamında gâh edimsel Ar-Ge ve değişik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Son yıllarda Türkiye ve dünyada yenilenebilir enerjiye ilginin çarçabuk arttığını anlatım eden Kuncan, “Biz birlikte kâin lisans bitirme öğrencilerinden birkaçına yalınç çalışmalar vererek yenilenebilir enerjiden farkındalık yarmak istedik. Bu anlamda gençlerimizin hareketli yerine kullandığı kameriyelerden birine ders çalışırken kullandıkları cihazlarının bataryalarını yükleme edebilmesi amacıyla hakeza benzeri proje hayata geçirildi.” dedi.

SİÜ Mühendislik Fakültesi Cümbüş Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ermiş Eviz bile, proje sayesinde akşama akıllıca şarjı biten telefonunu kameriyede otururken şarj edebildiğini anlattı.



Share: