Caz sanatçısı Bozkurt İlham Gencer, 100 yaşında halen piyanosunun başında

Caz sanatçısı 100 yaşındaki Bozkurt İlham Gencer, bir vakitler şarkılarda ruh olduğuna dikkati çekerek, “Dijital müzik çıkınca can kuşu biraz bitti. Onun için şu anda bilcümle dinleyiciler o çarkıt plaklardan satın alıyor. Zira o ahit beceri yoktu, ruh vardı.” dedi.

Bodrum ilçesinde oğlu müzikçi Bora Gencer ile yaşamını sürdüren çevrimli caz sanatçısı Gencer, bire bir asırlık yaşına rağmen müzikten kopmuyor. Yavru yaşta annesinin piyanosuyla başladığı sanat hayatında 85 yılı geride bırakan Gencer, o günden bu yana piyanodan ellerini tek çekemedi. Adeta piyanoyla bütünleşen artist, yaşamını müziğe adadı.

İstanbul’bile 1960’lı yıllarda özlük mekanı özellikle girmek amacıyla, oteller ve konser salonları kadar sayısız mekanda caz müziği icra fail Gencer, sektördeki tecrübelerini ve görüşme hayatına kazandırdığı sanatçıların müziğe başlama hikayelerini AA muhabirine anlattı.

“Aynı henüz dünyaya gelsem keman çalmayı isterdim”

Gencer, ilk konserini 5 yaşındayken İstanbul’da Saray Sineması’nda verdiğini söyledi.

Kendisinin şu zaman bile on paralık günlük bilmediğini anlatan sanatçı, tanrı vergisi tıpkı yeteneği olduğunu, çalgı aleti kulağının mebzul olması nedeniyle parmaklarının antrenmanlı olduğunu ve 16 dilde tempo söyleyebildiğini dile getirdi.

Bozkurt İlham Gencer, TRT İstanbul Radyosu’nun açıldığı yıllarda seçkin hafta cumartesi “İlham Gencer ile Tatil Gecesi” adlı programı yaptığını, insanların içten dinlediği radyo programının 7 yıl sürdüğünü dile getirdi.

Piyanonun yanında yay çalmayı da çokça istediğini anlatan Gencer, “Yay bilcümle aklımda mütezayit bire bir özdek oldu. Çalmayı haddinden fazla isterdim. Onun amacıyla bile oğlum Sağanak Gencer’i konservatuvara gönderdim ve 7 sene yay dersi aldı. Şu anda kemanı eline alsa şakır şakır çalar. Ben birlikte benzeri henüz dünyaya gelsem yay çalmayı isterdim. Zat yapamadığımı Boğanak’ya yaptırdım.” diyerek konuştu.

Ajda Pekkan’ı keşfetti

Ünlü sanatçılar Ajda Pekkan ile Emel Sayın’ı de kendisinin keşfettiğini anlatan Gencer, şöyle konuştu:

“İstanbul’dahi 1961’üstelik tün kulübüm vardı. Semiramis Pekkan beni telefonla aradı ve ‘Ben Ajda Pekkan, beni dinler misiniz?’ diye sordu. Ben de ‘buyurun’ dedim. Semiramis Pekkan ile Ajda Pekkan mekana geldi. Ajda’yı aldım ve sahneye çıkardım. Üste benim kulübümde grubum vardı, grubun solisti bile Ajda Pekkan’dı. Ajda Pekkan, tahammülfersa tıpkısı çalgı aleti kulağı olan birisi. Ajda o antlaşma 16 yaşındaydı. Hiç yaşından çekinmeden bahsedebilirim zira on paralık göstermiyor. Ego üstelik 100 yaşındayım, ben de göstermiyorum. Zaten Türki söylemezdi yabancı şarkılar söylerdi. Geçtiğimiz günlerde 100’üncü yaşımda Bodrum’de otelde benzeri sahnede ona piyano çalarak eşlik ettim. Onun vefa duygusu muhteşemdir.

Emel Sayın’ı birlikte babası getirmişti. Angın kalipso kralı Kavi Ersoy, o bile kendisi gelmişti lakabını bile ego koydum. ‘O gemide ben üstelik olsaydım’ şarkısıyla tanıdık sanatçı. Elan sonraki yıllarda Bağı Önal’ı de ben keşfettim. Ego bir sezinleme fabrikatörüyüm. Son yıllarda birkaç keşifte elan bulundum. Tıpkı tanesi televizyonlarda hepinizin izlediği İpek Zinde ayrımsız caz şarkıcısı, aynı yıl Vukuf Beytekin isminde caz şarkıcısını birlikte keşfettim. Ego keşiflerimde on paralık gereksiz durmadım. İnşallah şu yaşımda dahi kullanılmamış birkaç kişiyi elan keşfedip sahneye çıkarabilirim.”

Kullanılmamış müzik çalışmalarına dahi değinen Gencer, “Sayısal enstrüman çıkınca ruh biraz bitti. Onun üzere şu anda bilcümle dinleyiciler o sakat plaklardan satın alıyor. Çünkü o ant teknik yoktu, can kuşu vardı. Ruhun olduğu yerde bile elan iyicene enstrüman yapılıyordu. Demin maalesef ruhsuzluk başladı. Türkiye’deki müzisyenlerin öncelikle müziğe biraz ruh katmalarını, böylelikle müziği baştan canlandırmalarını istiyorum. O ant elan pir müzik olacak, dinleyenler da daha mutlu olacaklar.” ifadelerini kullandı.

Gencer röportajın peşi sıra oğlu müzisyen Sağanak Gencer’in üstelik sebebiyle piyanosunun başına geçerek “I got rhythm Ouando”, “Caliente del sol” ve “What a wonderful world” şarkılarını çalıp seslendirdi.

Sanatçı, oğlu Boğanak Gencer ile düet üstelik yaptı.



Share: