Türk Ordularına Ten Üreten 800 Yıllık Tabakhane, Günümüzde Müze Adına Kullanılıyor

TUNAKAN YILDIRIM

Tarihi han, sıcak ve konaklarıyla adlı Safranbolu’nun tarihi çarşı bölümünde düz düzlük ve Türkiye’de ayakta küsurat 300 tabakhaneden biri olan Safranbolu’daki 800 yıllık tabakhane İsmail Sarıtunç marifetiyle müze kendisine işletiliyor. Sarıtunç ailesi, tabakhane müzesinde dedelerinin ve atalarının senelerce yaptığı bu mesleği turistlere tanıtıyor.

Her yıl yaklaşık domestik ve yabancı 1 milyon turistin yol uğrağı noktalarından biri olan dünyanın yer ferah masun  20 şehrinden biri olan tarihi Safranbolu’da bulunan 800 almanak tarihi tabakhane günümüzde müze namına kullanılıyor. Selçuki dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde ordulara ten üretiminin yapıldığı vadi olan tabakhane Türkiye’birlikte akıbet küsurat 300 tabakhaneden biri olma özelliğini dahi taşıyor.

“ORDULARIMIZA DERİ ÜRETİMİ YAPILMIŞTIR”

Atalarından bugüne büyüklüğünde ten üretimi ve işlemeciliği üzerine bilgileri günümüzde müze olan alanda misafirlerine aktaran İsmail Sarıtunç tabakhane ile ilgili şunları söyledi:

“Buradaki tabakhanemiz 99’lu yıllara büyüklüğünde faaliyette bulunduğu üzere buranın mütezayit en üst esnafıyım 800 yıllık tarihi tabakhanemiz burası Selçuklu, Osmanlı, kurtuluş savaşı dahil ordularımıza deri üretimi yapılmıştır. Ordularımızın kap ihtiyacı karşılanıyor. Alelhusus Osmanlı döneminde üstelik bu meslek haddinden fazla eşsiz bire bir meslek olduğu için Osmanlı buraları bilinmeyen tutuyor. Burası Osmanlı’da 5 orduya cilt üretimi özne merkezlerden birtanesi. Cumhuriyet Altını tarihi döneminde de Çanakkale savaşımızda olsun, Kurtuluş savaşımızda olsun burada üretilen derilerin Arasta çarşımızda dikimleri yapılır Kastamonu İnebolu üzerinden gemilerle Çanakkale’birlikte ordumuza hizmet etmiştir.

“TÜRKİYE’DE KALAN 300 TABAKHANEDEN BİRİ”

Benim babamın, dedemin, iri dedelerimin bu mesleği yaptığı artan son tabakhanemiz 300 pare tabakhaneden biri. Bizim üretimimiz 99’lu yıllarda bitti. Burada dedelerimizin işlemede kullandıkları ahali aletlerinden şu andaki sistemden derilerin ne şekilde işleneceğine dayalı makinaları sergiliyoruz. Gelen insanlarımıza buranın tarihini bu mesleğin ne büyüklüğünde nadir bire bir patika olduğu noktasında farkındalıklarını arttırmaya çalışıyoruz. İlgi oldukça oluyor.”



Share: