Aydınlı Pamuk Üreticisi: “Dikici, Çiftçiliği Bıraksın Mı?”

CHP Görgülü Saylav Hüseyin Nasip, Kültürlü’ın Söke ilçesinde iğ çiftçilerinin sorunlarını dinledi. Talih’a balkı yanan aynı rençper, “Sabık yıl bir tişört 20 TL. Bu sene 100 TL. Bu tişört nereden çıkıyor, bu pamuktan çıkmıyor mu? Kafamız burayı açamıyor. Pamuk kötü iniyor, pamuktan çıkan 5’e katlanıyor. Bunun sebebi ne? Ekinci, çiftçiliği bıraksın mı?” diyerek sitem etti.

CHP Aydınlık Mebus Hüseyin Şans, Okumuş’ın Söke ilçesinde pamuk çiftçileriyle aynı araya geldi, sorunlarını dinledi. Talih, “Güzeşte sene 25 liraya satılan pamuk bu yıl 15 liradan satılıyor. Güzeşte yıl 7 liradan motorin kullanıyordunuz, bu sene 27 lira oldu. Yani pamuğun yer beş altı 50 teklik olması lazım. Bu ülkede bir ululuk var. Siz devletin vatandaşısınız. Heybet bu işe prim ödemeli. Şu anda Ekincilik Bakanı’nın çıkıp prim açıklaması geçişsiz kim tefecilerin aklı başına gelsin. Bunu yapan AKP iktidarı. Bu pamuğun fiyatını düşüren kendileri. Kazanan tefeciler. Bu pamuğu toplayıp çırçır fabrikasına satıyorum. Çırçır fabrikası yüzdelik 18 KDV alıyor. Ululuk iplikçiden esasen yüzde 18 alıyor. İplik çıktıktan sonra yüzde 18 alıyor. Yani kasa bilcümle kazanıyor. Mehabet bu büyüklüğünde dünyalık kazanıyorsa bu çiftçiye bu sene 5 liralık pirim vermezse seneye bu beyaz pamuğu unutsun” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKSIN MI?”

Nasip’a balkı yanan tıpkısı dikici, “Güzeşte sene tıpkı tişört 20 TL. Bu sene 100 TL. Bu tişört nereden çıkıyor, bu pamuktan çıkmıyor mu? Kafamız burayı açamıyor. Pamuk dun iniyor, pamuktan sâdır 5’e katlanıyor. Bunun sebebi ne? Çitçi, çiftçiliği bıraksın mı?” dedi.

“BORÇLARIMIZDAN KURTULABİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Ayrımsız ayrıksı rençper ise pamuk fiyatının bir yıl ilkin açıklanması durumunda pamuk ekmeyeceklerini söyledi. Ekinci “Tığ özlük çalıştığımızı, emeğimizi saymıyoruz. Acep borçtan kurtulabilir miyiz diye niteleyerek bakıyoruz. Ay başında aylığım birkaç verildi da diyemiyoruz. Borcumuzu, primimizi ödemezsek hastanede bize bakılmıyor” dedi.

“MAKİNELERİMİZ ESKİ”

Kullandıkları makinelerin 22 yaşında olduğunun altını çizen bir ekinci ise “Bozukluk acun ile yarışmıyoruz? Bu makine 22 yaşında. Fellah bol servet kazansa bu makinelerin henüz iyisini alır. Cumhurbaşkanımız farklı azamet başkanlarıyla saraylarda yarışıyor, tığ bile çiftçi adına gücümüzü afişe etmek istiyoruz. Dedem 70 yaşında, dedemin zamanındaki kabil elle mi çuvalla mı toplayalım? Devletimiz elektrikli traktör çıkacaktı, yerel arabamız olacaktı, uçağımız olacaktı. Devletimizin 100. yılında makineleri yurtdışından ihraç etmeyelim dahi kişi makinelerimizi kullanalım. Bu hasadı zat makinemizle yapabilelim. O antlaşma bu makineyi 3 milyona değil dahi 500 bine alabilelim” ifadelerini kullandı.

“İKTİDARIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

Fiyatların düşük olmasında herkesin suçu olduğunu tabir fail Nasip, “Bu iktidarı değiştirmemiz lazım. Deminden asgari ücreti yükseltecekler. Bunun yerine süt, cümbüş, doğalgaz, kiralar yüzde 50 düşürülse temas öz düzelir. Kanada’dan yasmık alıyoruz. Ukrayna Rusya ile savaşıyor, biz Ukrayna’dan hububat alıyoruz. Bunun sorumlusu hükümet” şeklinde konuştu.

Share: