Orçev Başkanı Gönül’den Bolaman Havzası Projesi’ne Tepki: “Bu Proje Hayali. Halka Gerçekleri Söylemiyorlar”

GENÇAĞA KARAFAZLI

Ordu’daki Bolaman Havzası Projesi için yapılan ‘halkı brifing toplantısı’ için hikmet veren Ordu Yer Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Iştiyak, “Bu proje hayali. Dünya Bankası’ndan güven almak için toplantılar yapıp şartları adına getirmeye çalışılıyor. Ama bölüt gerçekleri söylemiyorlar” dedi.

ORÇEV Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Istem, bugün yaptığı mukayyet açıklamada, Bolaman Havza Projesi için düzenlenen ‘halkı bilgilendirme toplantıları’ karşı vukuf verdi.

Toplantıların 9 ve 10 Kasım 2022 tarihlerinde Gölköy, Aybastı ve Kabataş’ta yapılacağını gazete ilanıyla öğrendiklerini tamlayan Istem, “İlanı görünce projeyi inceledik. Projenin ÇED süreciyle ilgili olmadığını ayırt ettik. Bu toplantının yasalar ve yönetmelikler gereği olması gereken yolu izlemediğini gördük. Bu nedenle üstelik toplantılara katılıp görüşlerimizi dile getirdik” dedi.

“PROJE ALANINDA ENDEMİK BİTKİ VE TARIM ALANLARI VAR”

Güruh ve projenin içeriği karşı bilgelik veren Istek, şunları kaydetti:

“Derinti 20 zaman geç başladı. Toplantıya, Gölköy Belediye Başkanı, Karayolları temsilcileri ve Acun Bankası temsilcileri katıldılar. Proje tanıtımı 10 zaman sürdü. Bizlere, ‘Gölköy ve Aybastı’üstelik yapılacak kez ile ilgili soru sorabilirsiniz’ dendi. Bolaman Havzası Iyileştirme Projesi’ni okumuştum. Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin maliyeti 110 milyon ESIR doları. 70 milyon KÖLE dolar, Dünya Bankası’ndan cesaret alınacak. Itimat 7 yıl ödemesiz, yüzde 1,44 faizle düşüncesiz ifa yapılacak. 2021 Mart start, 2027 final. 75 ayrı proje var. 3 tanesi Sivas, 72 tanesi Kalabalık ilinde. 15 ilçeyi kapsıyor. Bu alanlar içre orman kesimi yapılacak. Tarım alanları var, BERN Sözleşmesi kapsamında endemik bitki ve zooloji var. Mıntıka içinde yapılaşmalar var. Projede herhangi resmi bilgelik yok. Söz Gelişi Dünya Bankası’na yüreklilik üzere başvurma olmadığı bağlanmış. ÇED müracaatı namevcut. ‘Yazılanların bütünü yapacağız’ diyorlar.”

“TOPLANTININ RESMİYETİ YOK”

ORÇEV Başkanı yerine, bu toplantının hiçbir resmiyeti olmadığını ve Acun Bankası’ndan yüreklilik alınması üzere yapılan güruh olduğunu söyledim. Karayolları temsilcileri üstelik bunu onayladı. Ben üstelik ‘Projenin Karayolları haricindeki kısmı dışındaki projeler başka iki toplantıda mı anlatılacak’ diye niteleyerek sordum. Bana, ‘Hayır, anlatılmayacak. Vakit Kaybetmeden nöbet yapımını anlatacağım, başka kısımlar bizi ilgilendirmiyor. Aybastı ve Kabataş’ta akmaz yapılacak’ denildi. ‘Acun Bankası emniyet vermez ise kat yapılmayacak mı? Para olmadığı üzere mi emniyet alınıyor’ diyerek sorduk, ‘Biz filhakika krediyi aldık, Reisicumhur imzaladı’ dendi. Ego bile ‘Proje raporunda alınmadığı, müracaat yapılacağı mukayyet’ dedim. ‘Bizde o rapor yok, o ifade bizi ilgilendirmiyor’ denildi. Muhtarlar sorular sordu. Muhtarlar ise takkadak yollarının yapılması gerektiği üstünde duruyor.

“BU PROJE HAYALİ”

Tıpkı delege bile bizleri, ‘Emperyalist ülkelerin fonlarından yararlanıp ülkenin kalkınmasını engelliyorlar’ diye suçladı. Ego birlikte bunun üstüne tepki gösterdim. Ayrımsız muhtar ise beni ‘Dışarıya çık görüşelim’ diye niteleyerek tehdit etti. Arkadaşlarımız ve belediye zabıtaları araya girerek sakinleştirdiler. Kısaca bu proje hayali. Dünya Bankası’ndan cesaret almak amacıyla toplantılar yapıp şartları hesabına getirmeye çalışılıyor. Ama bölüt gerçekleri söylemiyorlar.”

Share: