KARAMAN -Coğrafi işaretli Ermenek helvasını üç kuşaktır gelecek nesillere aktarıyorlar

Karaman’ın Ermenek ilçesinde onlarca yıldır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi ve tahinden üretilen “Ermenek Helvası”, mesleğin serencam temsilcileri tarafından 3 kuşaktır gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Torosların ortasında düz düzlük ilçenin, dağlık coğrafi şartlara topluluk bölgelerindeki bağlarda üretilen üzümler pekmez ve kuru üzüm adına değerlendiriliyor.

Bölgede pekmez üretimine sınırlanmış adına pekmezle yapılan Ermenek helvası de geleneksel yapım şekli ve farklı lezzeti ile nahiye halkının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak rabıt görüyor.

Şeker hesabına bölgede üretilen üzümlerden yapılan ve beğenilerek tüketilen “Ermenek pekmez helvası” yapımı, ilçedeki iki yetiştirici aracılığıyla 3 kuşaktır sürdürülüyor.

İlçede üçüncü batın helva üreticisi Emre Aydoğdu, AA muhabirine, Ermenek helvasının kendine has özellikleri bulunan bire bir ürün olduğunu söyledi.

Aile kendisine 3 kuşaktır ilçede helvacılık mesleğini sürdürdüklerini rapor eden Aydoğdu, “Üçüncü batın benim. Dedem babama, babam dahi bana bıraktı. Ürünümüzde glikoz, glikoz şurubu, seçme kimyasal havari yoktur. Helvamız, tahin, üzüm pekmezi ve çöğen suyundan yapılmaktadır.” dedi.

Aydoğdu, bölgede köylülerin geleneksel yöntemlerle yaptıkları pekmezi toplayıp, macun kıvamına getirinceye büyüklüğünde makinede kaynattıklarını belirterek, “Sonraları kazanın içine döktüğümüz tahin ile karıştırıyoruz. Bu şekilde ürünü inceltmeye başlarız. Yeterince incelttikten sonra de elle yoğurma işlemine geçilir. Bu işlemden sonraları bağan sıcaklıkta paketleme gerçekleştirilir.” diye konuştu.

Ermenek helvasının yer büyük özelliğini yörede üretilen üzümlerden elde edilen pekmezden aldığını tamlayan Aydoğdu, şunları söyledi:

“Pekmez bu bölgenin ürünü. Tahini Konya’dan alırız. Çöğen suyunu dahi İstanbul’dan alırız. Bunların tamamının analizi yapılır. Bu helva Türkiye’bile hoppadak Ermenek’te üretiliyor. Büyükbabamın zamanında haddinden fazla sayıda helvacı varmış. Şimdi Ermenek’te bu helvayı üreten 2 kişiyiz. Ürünlerimize istek çokça bereketli. İzmir, Ankara ve İstanbul’dahi bayilerimiz var. Natürel anadan görme mahsulat satan marketlerde haddinden fazla korkulu rabıta görüyor. İnternet içre da satışımız var. Hem ilçemizin hem üstelik bu hususi ürünümüzün tanıtımını yapıyoruz.”

Aydoğdu, amcasının üstelik bölgede bu helvayı ürettiğini, tüketicilerin beğenisinden mutlu olduklarını söyledi.

“Ilk Teşrin ayının başlarında coğrafi meni belgemizi aldık”

Ermenek Şehremini Atila Metin da ismi Ermenek’le özdeşleşmiş kâh mahsulat olduğunu, Ermenek helvasının birlikte tadı ve aromasıyla bu ürünlerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin birçok yerinde onlarca soy helva üretildiğini anımsatan Mukavemetli, “Ermenek helvasını bu helvalardan ayıran özelliği, şeker hesabına üzüm pekmezi kullanılmasıdır. Banko helvanın kıvamını arttıracak, sergen ömrünü uzatacak kimyasallar kullanılmamaktadır. Bu yüzden kendine özgü, damak çatlatan ayrımsız tadı ve lezzeti var.” diye konuştu.

Ermenek helvasının Ermenek’te onlarca yıldır yapıldığını dile getiren Metin, şunları kaydetti:

“1900’lü yılların başında ilçede mukayyet 100’e mail helvacı olduğu biliniyor fakat günümüze geldiğinde bu sayı 2’yle kapalı. Bu işi eden 2 esnafımız birlikte 3 kuşaktır helvacılığı sürdürüyor. Ermenek helvasının üretiminin bitmemesi, çıktı tanınması ve bu tadı ati kuşaklarında tanıyabilmesi amacıyla belediye olarak birtakım icraat yaptık. Bu ürünün kesinlikle coğrafi meni alması gerektiğini düşündük. Çalışmalarımızı yaparak müracaat yaptık. Vacip incelemeler yapıldı. Teşrinievvel ayının başlarında coğrafi işaret belgemizi aldık.”

Share: