Itici havalarda milyonluk atlara hakeza bakıyorlar

Antipatik havalarda milyonluk atlara hakeza bakıyorlar

Uzmanından at bakımı üzerine uyarılar

At Antrenörü Gaye Karaman:

“İngiliz atları, Fellah atlarına bakarak sevimsiz havalara alın henüz dayanabilen olarak biliniyor”

ESKİŞEHİR – Havaların soğumasıyla gelişigüzel alelhusus yarış atlarının hizmet süreci için mütekellim Atlama Beygiri Antrenörü Tasavvur Karaman, “Tıpkı atın günde egzersiz öncesi ve sonrası tevessül etmek üzere bildirme az 2 defa tımar edilmesi ve tagaddi düzeni önemlidir. Hususi çaba harcama ettiklerinden yağlık konkur tayları üzere ilişik besin yemleri verilmesi ve mevcut yeminin akıllıca planlanması gerekiyor” dedi.

Eskişehir’dahi yarış atlarının yoğunlukta bulunduğu bire bir çiftlikte beygir antrenörlüğü ve binici eğitmenliği özne Meram Karaman, havaların soğumasıyla gelişigüzel atlar için yapılması gerekenlerden bahsetti. Özellikle yarışlar için hazırlanan ve fiyatı milyonları bulan atlara özel hizmet yapılması gerektiğini tamlayan Karaman, özen edilmesi gerekenlere da değindi. Atlar üzere büyük olan noktanın tımar ve ağızotu konusu olduğunu ifade eden Karaman, genellikle ahali beyninde aşina ve aktarlardan alınan gıda maddesinin dahi vadi aldığını söyledi. Karaman, itici havalarda hariç çıkarılan hayvanat üzere “blanket” denilen örtünün kullanılması gerektiğini dahi vurguladı.

“Yarış atlarında Avrupa yemleri kullanılıyor”

Aktarlarda satılan ve melas olarak bilinen gıda maddesi için üstelik mütekellim Karaman, “Atların mukannen periyotlarla bakımlarının yapılması gerekiyor. Sunu önemlisi tımar ve yemleme konusu. Bire Bir atın günde idman öncesi ve sonrası koyulmak için en beş altı 2 kat tımar edilmesi ve beslenme düzeni önemlidir. Hususi çaba gider ettiklerinden etraf konkur tayları amacıyla ek azık yemleri verilmesi ve kâin yeminin makul planlanması gerekiyor. El beyninde beğenilen, aktarlardan alınabilen melas diye niteleyerek tanıdık tıpkısı azık var. Pancardan elde edilen kırmızı benzeri mazruf. Bunu ahit içine dahil edebiliyoruz ve ayrıca havuç, elma kadar besinleri de vitamin için kullanabiliyoruz. Antrparantez yarış atlarında Avrupa yemleri kullanılıyor. Sonunda konkur atlarının özel mineral ve vitamin kayıplarını yeniden alabilmek için” ifadelerini kullandı.

“Atlar soğuk havalarda üşümemek üzere tüylerini uzatırlar”

Antipatik havalarda hariç çıkartılan atlara yapılması gerekenlere birlikte değinen Karaman, konuyla ilgilendiren yerine şunları söyledi:

“İngiliz atları, Zenci atlarına bakarak antipatik havalara karşı daha dayanabilen namına biliniyor. Ancak herif üzere düşünülebilir. Atlar antipatik havalarda üşümemek için tüylerini uzatırlar. Tabii kim soğukta tutmak geçişsiz. Dışarıda bekleyeceği ant üstlerine blanket dediğimiz kışlık örtülerini örterek çoğaltmak gerekiyor, o dahi yeryüzü aşkın 1-2 saat.”

“Onlara haddinden fazla hususi bakıyoruz”

Günce at bakımı hakkında bilgiler veren çiftlik sahibi Yunus Hararetli ise, “Beygir bakımlarında günce yerine sabah saat 07.00 civarlarında otunu arpasını veriyoruz. Nısfınnehar 13.00 civarlarında esasen beslenmesini sağlıyoruz. Akşam 19.00-20.00 civarlarında gene arpa ve otunu veriyoruz. Günlük da sunu az 1 nöbet de olsa tımar edilmesi atlama beygiri üzere iyi peki. Buradaki atların hepsi damızlık ve gebe atlar. Mart ayı başından itibaren yavrulamaya başlayacaklar. Onlara çok özel bakıyoruz. Anlattıklarımızın dışında havucunu, Avrupa yemini, arpasını, yulafını ayrı ayrı veriyoruz” diyerek konuştu.

Share: