Abdurrahman Tutdere: Stajını 8 Eylül 1999’dan Evvel Işleyen Avukatlar Bu Eyt’den Yararlanamayacak

CHP Adıyaman Saylav Abdurrahman Tutdere, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik yasa teklifine ait, “8 Eylül 1999 tarihinden geçmiş avukatlık stajını yapan; 6 ayını duruşma gözetiminde, 6 ayını avukatlık gözetiminde özne stajyer avukatlar bu EYT’den bire bir şekilde yararlanamayacaklar. Bu genişlik büyük bire bir mağdurluk yaratacak. Bu hususun dikkate alınması, bu şekilde bir yasal çalışmanın birlikte yapılması aciliyet sunu etmektedir” dedi.

Milyonlarca EYT’liyi ilgilendiren Toplumsal Sigortalar ve Umumi Afiyet Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Yasa Mesabesinde Kararnamede Fark Yapılmasına Dayalı Kanun Teklifi zaman TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor.

CHP Adıyaman Saylav Abdurrahman Tutdere, teklife ilişik şunları söyledi:

“Reislik sistemine geçtiğimiz günden bu yana bu parlamentoda kalifiye yasalar yapamıyoruz. Bugün gelen teklifte da kalifiye benzeri yasanın olmayacağı münhal. Şu anda bu teklif, bulunan haliyle kanunlaşırsa bir nice değişik çığır grubunda yeni mağduriyetler yaratacak. Alelhusus meslektaşım olan avukatlar, bu yasayla birlikte büyük aynı türe kaybına uğrayacaklar. İktidarınız elhak avukatları hiçbir devir sevmedi. Geçmiş barolarını böldünüz; bilahare avukatlara ilgili çıkarılan son yasalara baktığımızda, avukat haklarının nazik bir kısmının gasp edildiğini görüyoruz. Burada bile esasen avukatlarla ilişkin kısık sorunlar çıkma ve avukatlar mağdur olacak.

Hepiniz çok ferah hatırlarsınız, 11 Haziran 2022 tarihinde aynı kanun kanunlaştı. Bu düzenlemeyle stajyer avukatların sigortalı tıpkı aha çalışma zorunluğu ortadan kaldırıldı. Şu anda bulunan yasaya göre stajyerler, her sigortalı işte çalıştığı halde avukatlık stajını üstelik yapabiliyor. Bu yasa çıkmadan önceki dönemde yürürlükte olan 1136 mahdut Avukatlık Kanunu’na göre, avukatlar staj yaparken tek şekilde sigortalı aynı aha çalışmıyorlardı. Nedeniyle kanun koyucunun serencam iradesine baktığımızda, eski düzenlemenin de hatalı olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Bu durumda, hele 8 Eylül 1999 tarihinden geçmiş avukatlık stajını fail; 6 ayını duruşma nezdinde, 6 ayını avukatlık gözetiminde eden stajyer avukatlar bu EYT’den aynı şekilde yararlanamayacaklar. Bu ebat nazik aynı kıygınlık yaratacak. Bu hususun dikkate alınması, bu şekilde tıpkı kanuncu çalışmanın da yapılması aciliyet sunu etmektedir.

“BİR AVUKAT 5 BİN, DİĞER AVUKAT 9 BİN AHIT”

Avukatlar, yasa gereği kamu mesleğini ödeme ediyorlar. Alelhusus 1 Teşrinievvel 2008 tarihinden evvel ansambl sigortasına tabiydiler. Biz birlikte o tarihlerde bu sigortaya tabiydik ve 4A kapsamında emek zorunluluğumuz vardı. Ayrımsız avukatın, mesleğini icra ederken eksantrik tıpkı şansı yoktu, kanun gereği 4A kapsamındaydı. Daha sonraları yeniden sizin iktidarınız döneminde, 1 Ekim 2008 tarihinde bakir bir yasa çıkarıldı. Avukatlar, 4B kapsamına, yani RABIT-DÜZEM kapsamına alındılar. Deminden bu düzenleme bu şekilde geçtiğinde, 4A kapsamında müteharrik avukatlar 5 bin bölüm primle tekaüt olacaklar, 1 Teşrinievvel 2018 tarihinden bilahare 4B kapsamında etkin avukatlar ise 9 bin dönüş prim yatırma zorunluluğuyla yüz yüze kalacaklar. Bu hem avukatlar beyninde hem birlikte faaliyet barışı anlamında da gösterişli benzeri baskı yaratacaktır. Bu aranjman getirilirken özel kanundaki bu düzenlemelerin birlikte dikkate alınması gerekiyordu. Bu kanuna eğreti maddelerin eklenmesi gerekiyordu. Bu ayıp komisyonunda kesinkes giderilmeli, aksi hâlde eskimemiş mağduriyetler ortaya çıkacaktır.

Bunun dışında, özellikle 1999 Marmara Depremi, Türkiye’nin tıpkısı gerçeği. Türkiye’bile 99 depremi öncesi, yani EYT yerine kabul ettiğimiz 8 Ilkgüz 1999 tarihinden önceki ataması yapılıp, ama henüz sonradan hareket zımnında işe başlatılmayan yaklaşık 40 bin hoca var. Demincek bu öğretmenlerin durumu hangi olacak? Büyüklük tayin kararnamesini çıkarmış ve celal memuru olmuşlar. Fakat çalışarak gidip işe başlamışlar. Deminden bu öğretmenlerimizin durumu ne olacak? Bu kök istisnai durumların de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yasa teklifine baktığımızda iri bir mağdur kitlesinin oluşacağı kesin. Bu hususların dikkate alınması gerekiyordu.”

Share: