İTO Başkanı Avdagiç: “Depremin desantralizasyona defa açmasını diliyorum”

İstanbul Tecim Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, deprem kuşağında benzeri talih olmanın verdiği cesim ayrımsız ikaz olduğunu belirterek, “O bile sanayi ve ticaretin muhtemelen merkezlerde sıkışmaması gerektiğidir. Görüyoruz kim belli başlı bölgelerde yoğunlaşan sanayi ve ticaret, hem bölgeler arası kalkınmışlık ve bol bolamat seviyesini huysuz etkiliyor hem de ekonomik ve sosyal riskleri artırıyor. Depremin Türkiye’nin kalkınma ve endüstrileşme stratejisinde bir ‘desantralizasyon’a misil açmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

İTO’dan yapılan açıklamaya göre, İTO’nun mart kocaoğlan meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına meydan sunulan Avdagiç, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedelerin korkularının giderilmesi yoluyla bölgede üretimin canlandırılmasının şanlı olduğunu vurguladı.

Hareket bölgesinin baştan ayağa kalkmasının yolunun bu kentlerde üretimin baştan başlamasından geçtiğini tamlayan Avdagiç, “Lojistiği bire bir sorun yerine ileri sürenler tür. O ahit Türkiye’nin son yıllarda kara yolu ulaşımında aldığı balaban mesafenin benzeri benzerinin demir hat ile abra taşımacılığında birlikte alınması gerekiyor. Ülkenin acul demir yolu ağlarıyla örülmesi ve limanlara çabuk erişimin sağlanması lojistiği sorun olmaktan çıkaracaktır. Bu da üretimin ve sanayinin mevki geneline yayılmasına dayanak hazırlayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

“İTO’nun üyeleriyle bölgeye şu asıl kadar yaptığı müzaheret miktarı 220 milyon liraya ulaştı”

Şekib Avdagiç, toplantıda, depremlerin ardından odanın gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı. İTO’nun Yer Sarsıntısı Eş Güdüm Merkezi’nden bölgeye 108 tır ve 8 uçakla yardımların gönderildiğini nâkil Avdagiç, İTO’nun üyeleriyle gelişigüzel bölgeye şu asıl büyüklüğünde yaptığı müzaheret miktarının 220 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

Ivedi tedarikçi gibi çalıştıklarını belirten Şekib Avdagiç, “İstanbul’dan tedarik ettiğimiz yakmaya amade odunları kamyonlara yükleyip yola çıkardık. Evgin ihtiyaç bilgisi gelince çabucak bölgeye arzu edilen kadar oksijen tüpü gönderdik. Çadırkentlerde frijider olmadığı amacıyla ürünlerin ince müddet muhafazasını sağlayıcı termo boxlar dilek edildi. Onları gönderdik. Aynı bölgeden ‘acil çadıra ihtiyaç var’ haberi gelince, tığ oraya hemencecik keçe gönderdik. Bekçi atışlı ve incelikli tıpkısı düzentileme yürüttük.” ifadelerini kullandı.

Depremin sonuçlarının yeryüzü beş altı aynı yıl süresince kesim insanının hayatını etkileyeceğine dikkati çekici Avdagiç, şöyle bitmeme etti:

“Zelzele bölgesinin henüz ayrıntılı müddet yardıma ve özel desteklere ihtiyacı var. İş dünyası adına yardımları, ihtiyaçlar sürdükçe devam yol açmak zorundayız. Alışılagelen hayata dönem için elan detaylı bir yolumuz olduğu ‘tartışma götürmez’ aynı hakikat. Bizler dahi arkalama çalışmalarımızı bu perspektifle şekillendiriyoruz. Rutin gerekseme yardımlarımızı uyumlu olarak mufassal süre devam ettirmemiz gerekiyor. İTO namına, devletimizle ve TOBB ile eş güdüm halinde bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hareket kuşağında bire bir devlet olmanın bize verdiği şanlı tıpkısı ihtar var. O dahi endüstri ve ticaretin belli merkezlerde sıkışmaması gerektiğidir. Görüyoruz ki belirli bölgelerde yoğunlaşan endüstri ve ticaret, hem bölgeler arası kalkınmışlık ve bolluk seviyesini münasebetsiz etkiliyor hem dahi ekonomik ve sosyal riskleri artırıyor. Depremin Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşme stratejisinde tıpkısı ‘desantralizasyon’a el açmasını diliyorum.”

İTO Başkanı Avdagiç, İTO’nun mutedil vadede yapacakları çalışmaya ait ise, “Bölge insanımızı mihman konutlarına konumlamak, onların takviye etmek üzere başlatılan çalışmada, İTO yerine yerimizi alıyoruz. Bunun bittabi olacağına dair nöbet haritasını, TOBB ve devletimizin ilgili birimleriyle çizmeye çalışıyoruz.” görüşünü aktardı.

Avdagiç, temelli konutlara büyüklüğünde ihtiyaç duyulacak taşımalık kentler amacıyla birlikte himmet yürüttüklerini, Kahramanmaraş Afiyet İl Müdürlüğünün ihtiyacı amacıyla hususi konteynerler hazırlayıp gönderdiklerini, tekrar tahaffuz konteynerleri sevkiyatının bile devam ettiğini kaydetti.

“Kanuna rağmen, fiili genişlik oluşmasına katiyen müsaade etmemeliyiz”

Yer Sarsıntısı bölgesinden başlayarak parçalanmamış illerimizle depreme amade ve depremle sevecen tıpkı Türkiye’yi baştan dayamak zorunda olduğumuzun altını çizen Avdagiç, “Yeniden afetlere cebin sunma tedarikli, afetler sonrasında bile bildirme aceleci ve çalışkan tepki verebilen mevki olmalıyız. Bunun amacıyla de eğitimimizi, mevzuatımızı ve bürokratik yapımızı baştan kurgulamamız gerekiyor. Kanuna rağmen, fiili uzanım oluşmasına asla izin etmemeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul’un sarsıntı riskine de dikkati calip İTO Başkanı Avdagiç, “Dönüşümün ve baştan inşanın bir fariza olduğu bilinciyle akım edilmesi gerekir. Bu yüzden devletimizin bu kapsamdaki faaliyetleri vergilendirmesinde vergi gelirini, hususi sektörümüzün bile bu faaliyetlerden elde edeceği kazançta sülale öncelememesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: