Madenci heykelinin boyanması eleştirilerine cevap

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 31 yıl evvel yapılan madenci heykelinin gökçe ve sarı renklerine boyanması tepkilere neden oldu. Belediye Başkan Vekili Hüseyin Yılmayan, çizmelerinin yeniden siyaha boyandığı heykelle ilgilendiren namına “Kozlu’daki vatandaşlarımızdan hiçbir pahal aksülamel almadık, birlikte çokça müspet tepkiler aldık. Tığ madenciye ayar verdiğimiz amacıyla bu çalışmayı yaptık. Yapılan eleştirileri haksız buluyorum” dedi.

1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Fena Hâlde Sanatlar Fakültesi Akademisyen ve yontucu Güçlü Yurdanur yoluyla yapılan madenci heykeli, Kozlu ilçesinin girişine yerleştirildi. Geçen 27 Ekim haset bronz heykel, Kozlu Belediyesi ekipleri eliyle semiz boya ile madenci renkleri olan mavi ve sarı renge boyandı. Madencinin bareti ve çizmeleri solgun, elbisesi ise semavi renge boyandıktan sonra heykelci Metin Yurdanur, “Zaman aldığım bilgiye göre Kozlu’da düzlük kayran Madenci Anıtı boyanarak fek edilmiştir. Abide heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem konferans eseri hem dahi eroin emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır” dedi.

Sarı çizmeler baştan siyaha boyandı

Yaşananların arkası sıra uray ekipleri madencinin çizmelerini sarı renkten yağız renge boyadı. Kozlu Belediye Başkanvekili Hüseyin Yılmaz ise gazetecilere yaptığı açıklamada yapılan eleştirileri nahak bulduğunu söyleyerek madenciye değer verdikleri amacıyla hakeza tıpkısı mesai yaptıklarını ifade etti.

Yılmayan, “Kozlu’daki vatandaşlarımızdan tek münasebetsiz reaksiyon almadık, bile haddinden fazla olumlu tepkiler aldık. Madencimizi kıyafeti yıllardır ve bugünde madencinin giydiği elbisenin rengidir. gelişigüzel kayırıcı niyetimiz yoktur. Madenciye saygısızlık, itibarsızlık yapıldı diye haberleri banko kabul etmiyoruz ve kınıyoruz, üst niyetli yapılan haberler. Biz Kozlu’da 263 madencinin şehit olduğu madenci şehitleri anıtını Kozlu meydanında özel tıpkısı anıtla diriltme ettik. Esasen şehrimizin girişinde bu topraklarda 5 bine mail maden işçimizin şehit olduğunu gösteren bir abide yaptık. Değişik yerlerde düz düzenlemeleri yaptık. Amasra’da ölen 41 madencimizin acısını yaşıyoruz. Biz madencimize değer verdiğimiz için bu çalışmayı yaptık. Yapılan eleştirileri nahak yere buluyorum” diyerek konuştu. – ZONGULDAK

Share: