“Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi” katılımcıları Türkiye’ye ulaştı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den başlayan “Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”hangi katılan ekipler Türkiye’ye ulaştı.

Türkçe Cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında 9 bin 100 kilometrelik parkurda ilk kez düzenlenecek rallide iki çevrim geçmiş Budapeşte’den yola sâdır 6 takım, Kapıkule Tahril Kapısı’ndan yurda giriş yaptı.

İl Firez ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk aracılığıyla karşılanan ekiplere, tava göğüs ve lezzetli ikram edildi.

Geceyi Edirne’da geçiren katılımcılar, sabahleyin Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler’i ziyaret etti.

Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, rallinin katılımcılarını Edirne’da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi.

Rallide anne amacın parkuru tamamlayarak Kırgızistan’a aksetmek olduğunu belirten Güler, “Türki Cumhuriyetleri bizim üzere haddinden fazla koskocaman. Ezilen, kafasız artan toplumlara elbet Balaban Alemdar Atatürk önderlik etmişse Türkçe Cumhuriyetler bile Atamızın izinden gidiyor. Ego önümüzdeki yüzyılların Türklerin yüzyılı olacağına inanıyorum. Tarihi İpek Yolu güzergahından geçecek olan ekiplere başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Rallinin organizatörü Nadir Serin bile rallinin amacının sosyal idea vererek kültürler arası diyaloğu yükseltmek olduğunu belirtti.

Rallinin sunu detaylı etabının Türkiye olması nedeniyle çıktı Türkiye tanıtımına ağırbaşlılık verdiklerini belirten Serin, rallide turistlerin gitmedikleri şehirlere gittiklerini, Avrupa’üstelik birçok turistin takkadak İstanbul, Antalya, Bodrum, Marmaris ve Kapadokya’yı tanıdığını dile getirdi.

Uzun yıllardır düzenledikleri Europa-Orient/Şarki-Gün Batısı Dostluk ve Sulh Rallisi ile bugüne kadar Anadolu’nun tanıtımını çokça gani yaptıklarını ifade eden Serin, “Bunun dönüşleri dahi oldu. O çerçevede bu yıl İpek Yolu Rallisi yapılması istendi. 4 yıl önceki başladı bu proje. Güzeşte sene güzergah çalışması yaptık. Bu sene da başladık. Türk devletlerinin bağımsızlığının 30. yılı vesilesiyle yapılan aynı tertip.” dedi.

Serin, Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya, Özbekistan ve Kazakistan’dan katılımcıların vadi aldığı 15 aracın ralliye katılacağını, kâh ekiplerin İstanbul’bile konvoya dahil olacağını belirtti.

Valilikten ayrılan katılımcılar, Selimiye Meydanı ve tarihi köprülerde ışık çektirip şehir turu attıktan sonra İstanbul’a akıllıca yola çıktılar.

Kırgızistan’birlikte sona erecek

Dışişleri Bakanlığı, Firez ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Şarki Batı Dostluk ve Hazar Rallisi Derneği iş birliğinde planlı uluslararası organizasyona Bursa Büyükşehir Belediyesi Firez A.Ş. ile sivil topluluk kuruluşları ve firmalar bile bindi veriyor.

Yarın İstanbul’daki startının ardından İpek Yolu’nun sonuç durağı 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’ya ulaşacak yarışmacılar, henüz sonraları sırasıyla Eskişehir, Ankara, Tokat, Cıvıl Cıvıl, Trabzon, Rize ve Artvin’i geçecek.

Ralli, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan’ın geçilmesinin ardından Kırgızistan’birlikte akıbet bulacak.



Share: