Kanserle mücadelede “genetik yatkınlık” farkındalığı önem taşıyor

Türk Amansız Hastalık Araştırı ve Cenk Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, genetik yatkınlığın kanserle mücadelede önemine meni ederek, kalıtım bilimi yatkınlığın farkında kendisine ağır ezgi kontrollerle kanserden korunabilmenin olabilir olduğunu vurguladı.

Kutluk, 4 Küçük Ay Dünya Amansız Hastalık Haset nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserle mücadele üzerine yapılabileceklere ilgilendiren hikmet verdi.

Beslenmenin kanserden korunmada önemine belen eden Kutluk, günce protein ve karbonhidrat dengesinin sağlanması, eli nimetli nakit tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Kutluk, “Tagaddi dediğimizde olağanüstü formüllerin peşi sıra gitmeyerek, baş döndürücü ısın alımından kaçınılması gerekmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Kutluk, şu bilgileri verdi:

“Şekerli yasak diye ayrımsız şey bulunmayan. Şeker Hastalığı kanser yapıyor diyerek birlikte tıpkısı madde bulunmayan ama hergün lezzetli yiyorsanız, çok aşkın ısın alıyorsanız bu ferah tıpkısı molekül değil. Stabil beslenmek gerekiyor, kırmızı eti bir iki tüketmek gerekiyor. Dünyanın şu anda bildirme fazla üzerinde durduğu şeylerden tıpkısı tanesi, meful gıdalar. Bu gıdalar daha fazla tüketiliyor.”

“Er teşhis balaban”

Kutluk, kanserde çevresel faktörlerin bile etkisine değinerek, amansız hastalık yapıcılara maruziyetin farkına varılmadığını, tanıdık çevresel kanser yapıcılardan radon ve şiddetli devir maruziyetinin kap kanserinde etkisine ilgili titiz olunması gerektiğini söyledi.

Kalıtım Bilimi yatkınlığın kanserdeki etkisine değinen Kutluk, ailede larp aşkın amansız hastalık varsa, gailesiz yaşta tanıdık kanserler fazlaysa, benzeri soy kanserler fazla görülüyorsa ailede aynı yeti var mı diye niteleyerek hekime danışılması gerektiğini vurguladı.

Kutluk, “Bireyde kalıtım bilimi yordam varsa bunu bulunmayan edemeyeceksiniz, yatkınsanız yatkınsınız demektir. Ama farkında koyulmak ve aşina olmak vasıtasıyla yatkınsanız aşina amansız hastalık yapıcılardan kendinizi koruyarak ya dahi kontrollerinizi düzgün yaptırarak er tanılama yöntemiyle kendinizi yahut sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.” diye konuştu.

“Sevdiklerinizi kanserden korumanız benzer”

“Ki olursanız olun kendinizi, çevrenizdekileri, arkadaşlarınızı ve sevdiklerinizi kanserden korumanız mümkün” diyen Kutluk, şikayeti olan fakat kanserde genetik yatkınlığı olmayanların üç amansız hastalık türünde tarama yaptırması gerektiğine ilgi çekti.

Rahim ağzı kanserine alın tarama testleri yardımıyla er teşhisle insanların kurtulmasının tamamen türlü olduğunu tamlayan Kutluk, sıklet iç kanseri için dahi tarama yapılması gerektiğini söyledi.

Kutluk, Türkiye’dahi güçlük iç kanseri taramasının öneminin bire bir kısım kayırıcı marifetiyle bilindiğini, bazıları marifetiyle ise bilinmediğini ve taramaya gidilmediğini söyledi. 50 yaşından sonra hem erkeklerin hem kadınların muayenelerini yaptırmaları gerektiğini tamlayan Kutluk, “Iri abdestte muamma nefes ve endoskopik etüt yöntemiyle muayeneler artık eskisi üzere baskı ve zahmetli değil.” dedi.

Tarama yapılması müstelzim üçüncü ayrımsız amansız hastalık türünün dahi bicik kanseri olduğunu rapor eden Kutluk, memede görülen kitle ve şişkinliğin kanserde belirleyici özellik olduğunu söyledi.

Kutluk, kadınların 20’li yaşlardan bilahare ayda bir kere kendiliğinden meme muayenesi yapması gerektiğini tabir ederek, “Bilcümle kanserler için söyleyecek olursak erken belirtide, vücudun seçkin yerinde açıklanamayan şişlikler, ayrıntılı süren curcunalı kısıklığı, durup dururken düzelmeyen benzeri öksürük, vücudun seçme durumunda akım, idrarda ve balaban abdestte kanamalar, vücuttaki benlerde değişiklikler kabil sınırlı ilinek ve bulguları sayabiliriz.” diye konuştu.

Share: