Taneyle satılan tescilli Çağlayancerit cevizinde bu yıl rekolte artışı bekleniyor

Kahramanmaraş’ta yetiştirilen ve taneyle satılan tescilli “Çağlayancerit cevizi”nde hasat başladı.

Çağlayancerit ilçesinin majör gelir kaynakları arasında düzlük kayran cevizde bu sene 10 bin ton kitap elde edilmesi hedefleniyor.

İlçede 30 bin dekar arazide üretilen ve değme sabık çağ istihsal alanı kalan cevizde güzeşte yıla bakarak tahminî yüzde 35’lik rekolte artışı bekleniyor.

Geleneksel yöntemlerle toplanan cevizler, hasat döneminin peşi sıra kabuklarından ayrıştırılarak kurumaya bırakılıyor.

İlçe ekonomisine kilolu ulama sunan cevizler, kurutma işlemlerinin tamamlanmasıyla alıcısıyla buluşacak.

İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Barak, AA muhabirine, taneyle satılan Çağlayancerit cevizine gösterilen ilginin muştulu olduğunu söyledi.

Geçen yıl tahminî 7 bin 500 titrem nişane aldıklarını tamlayan Barak, 2022 yılı üzere yaklaşık 10 bin ton rekolte beklediklerini tabir ederek, rastgele geçen sene koz bahçelerinin arttığını belirtti.

Barak, Çağlayancerit cevizinin, tadı, aroması ve yağ itibarıyla özge cevizlerden değişik olduğunu tabir ederek, “Pastalık, böreklik değil üstelik sofralık yerine tüketilir. Kilogram hesabı değil üstelik nüsha olarak satılır.” dedi.

5 kategorik otellerin tercihi

Çağlayancerit Tarım Odası Başkanı Ömer Çedene dahi Çağlayancerit cevizinin haddinden fazla zer olduğunu belirtti.

Ürünün başka türlerinden çok ayrımlı olduğunu ve alelumum 5 belirgin oteller vasıtasıyla yeğleme edildiğini anlatan Çedene, şunları kaydetti:

“Meşbu yağ oranı ve doymamış yağ oranları itibarıyla değişik cevizlerden çok değişik. Sofralık bire bir cevizdir. Avrupa ülkelerine üstelik dış satım yapıyoruz. Tedarikçi firmalar marifetiyle ÇAKER, İngiltere, Almanya, Romanya, KKTC ve Fransa’ya dış satım yapıyoruz. Avrupa ülkelerine iz ihracatı yapıyoruz. Nitelikli olmasının en eke sebeplerinden birisi abuhava.”

“İlçenin sunma mehabetli kavil kaynağı”

Yetiştirici Salman Dolgun de ilçenin sunu kocaman dirimsel kaynağının ceviz olduğunu anlatım ederek, “Burada vatandaşlarımızın yüzde 90’ının ceviz işiyle uğraştığını söyleyebiliriz. Zira ilçenin geliri ceviz üstüne. Bundan ortalık vatandaşlarımız, cevize gelişigüzel geçen bölüm henüz aşkın yöneliyor.” dedi.

Ömer Çetinkaya ise yaklaşık 20 yıldır koz üreticiliği yaptığını tabir ederek, bu sene sivri ısıdam geçtiğini, buna rağmen cevizlerin herhangi bir zamanki kabilinden birinci sınıf olduğunu dile getirdi.

Ceviz bahçelerinde günlük 20-25 yevmiyecinin çokluk işlemi yaptığını anlatan Çetinkaya, şöyle bitmeme etti:

“Verimler dolgunca, fiyattan da memnunuz. Çağlayancerit cevizi nitelikli olduğu üzere daima dilek bile görüyor. Daha şu anda ortalık açılmadı amma inşallah dolgunca olacağını düşünüyoruz. Kuruduktan sonra satacağız. Irade haddinden fazla.”



Share: